Çiftçilerimize borçlarınızı ne zaman ödeyeceksiniz?

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yazılı olarak yanıtlaması için sorular yöneltti. Türkiye’de çiftçilerinin durumunun perişan olduğunu söyleyen Milletvekili Turabi Kayan, Bakan Pakdemirli’ye “Dünya bizi kıskanıyor” diyen bir hükümetin Tarım ve Orman Bakanı olarak tarıma hala ve ısrarla milli gelirin yüzde 1’inin ayrılmasını akla uygun buluyor musunuz ? “ diye sordu.
Çiftçilerimize borçlarınızı ne zaman ödeyeceksiniz?  

Türkiye’de çiftçilerin durumu perişan olduğunu belirten Turabi Kayan, çiftçilerin tarla kirası olarak 200 TL, tohuma 70, akaryakıt 50, gübre 150, ilaç 50, hasat 40, işçilik 100 TL, amortisman 100 TL olarak girdiler toplamına 760 ödeme yaptığını, yıllık ortalama verimin dekarda 300 kilogram olduğüunu ve buğdayın kilosuna 1.65 TL fiyat verildiğini, dekar başı olarak ürün bedeli 495 TL olduğunu söyledi.

Dekar başı 495 TL gelir olduğunu ancak buna karşın 760 TL gider toplamı bulunduğunu çiftçinin dekarda 265 TL zarar ettiğini belirtti.

Yasaya göre devletin çiftçisine milli gelirinin yüzde 1’ini destek olarak vermesi gerektiğini ancak hükümetin 17 yıldır verdiğinin bunun yarısı olduğunu ifade eden Milletvekili Kayan, hükümetin çiftçisine vermeyip kestiği 177 milyar TL borcu olduğunu söyledi.

Buğday fiyatlarının 2019’a oranla yüzde 40 artışla kilogramda 2 TL olması gerektiğini ifade eden Milletvekili Kayan, çiftçilerin 2020 yılında ayçiçeğini borçla ektiğini, çiftçilerin kendilerine verilen ödeyemeyecek durumda olduğu kredilerle boğulduğunu ifade etti.

Çiftçinin nefes alamadığını belirten Kayan; Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;

1-Hükümetlerinizin yıllardır uygulamış olduğu yanlış tarım politikaları sebebi ile çiftçilerimizi nefes dahi alamaz hale gelmiştir. Hükümet olarak uygulamış olduğunuz bu yanlış tarım politikalarından ne zaman vazgeçecek siniz ?

2-İlgili Bakan olarak; yukarıda bahsetmiş olduğum giderler karşısında Çiftçilerimizin kar edebileceklerini düşünüyor musunuz ?

3-Sürekli olarak “DÜNYA BİZİ KISKANIYOR” diyen bir hükümetin Tarım ve Orman Bakanı olarak; tarıma hala ve ısrarla milli gelirin %1’inin ayrılmasını akla uygun buluyor musunuz ?

4-Dünyayı pençesine alan korona salgınında gördük ki tarım çok önemli. Her üründe kendi kendine yetebilmek çok önemli. Vatandaş olarak çok merak ediyoruz; Hükümetiniz tarımı güçlendirmek için neler yapıyor ?

5-“DÜNYA BİZİ KISKANIYOR” diyen hükümete soruyorum; çiftçilerimize olan borçlarınızı ne zaman ödeyecek siniz ?

6-“DÜNYA BİZİ KISKANIYOR” diyen hükümete soruyorum; 2019 ayçiçeği desteklerini ne zaman ödeyeceksiniz ?

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 19:50 tarihinde yazdırılmıştır.