Engelliler Haftası kutlandı

Lüleburgaz Engelliler Derneği Yönetimi tarafından 10-16 Mayıs Türkiye Engelliler Haftası olması dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Engelliler Haftası kutlandı  

Lüleburgaz Engelliler Derneği yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Baskın, Korona virüs salgını nedeniyle derneğin sosyal medya sayfalarından paylaştığı basın açıklamasında “  10 – 16 Mayıs Engelliler Haftasının ülkemiz ve bizler için en önemli amacı, engellilerin yaşadığı sorunların ve sürmekte olan mücadelelerini daha görünür kılmak.

Ülkemizde engelliler görme, işitme, bedensel, zihinsel vb. olmak üzere yaklaşık nüfusun %12 sini oluşturmaktadır. Ve maalesef bu kesim çeşitli nedenlerden dolayı ulaşım, ortak alan kullanımı, iş hayatında uğranılan ayrımcılık gibi kimi hak ve özgürlüklerden kısıtlamalarla yaşamak zorunda bırakılmaktadır.

Engelli bireylerin yaşadığı en temel sorun istihdam konusunda kendilerine yer bulamamaları ve bu yüzden sosyal hayatın dışında kalmalarıdır. Yasa ile büyük ölçüde güvence altına alınmış olsa da maalesef özellikle özel sektör tarafından bu durum görmezden gelinmektedir. Beklenen sadaka ya da lütuf değil en azından yasanın uygulanması ve engelli vatandaşlarımızın bu sorunun nispeten de olsa çözüme kavuşturulmasıdır.

Herkesin eşit yaşam hakkına sahip olduğu tartışmasız bir gerçektir. Beklenen bu gerçeklik doğrultusunda, engelli kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için hazırlanan çevre düzenlemelerine karşı herkesin gerekli hassasiyeti göstermesidir. Kaldırımlarda bulunan sarı şeritler, özel araç park alanları, tekerlekli sandalyelerin girebilmesi için düzenlenmiş bu ve benzeri uygulamaların gelişi güzel hazırlanmadığı herkes tarafından bilinmelidir. Unutmayalım ki bu ve benzeri konularda yaptığımız her ihlal birilerinin hayatını zorlaştırmakta ve eşit yaşam ilkesine ters düşmektedir. Unutulmamalıdır ki bir toplumda, engellilere gösterilen saygı, verilen değer, hak ve sorumluluklar o toplumun çağdaşlık ve gelişmişlik düzeyini göstermektedir.

Gelişen dünya ile birlikte ülkemizde de her geçen gün merkezi ve yerel yönetimlerimiz tarafından çevre düzenlemesi ve yasalarla ilgili çeşitli iyileştirmeler yapılmakta ve dezavantajlı grup olarak kabul edilen engelli vatandaşların hayatları kolaylaştırılmaya çalışılmaktadır. Bizlerin beklentisi engelli kişiler hakkında yapılacak düzenlemelerde Engelli Dernek ve Konfederasyonlarının fikirleri mutlaka alınmalı ve bu kurumlar sürece dahil edilmelidir. Hepimizin bildiği gibi sorunlar en çok onları yaşayanlar tarafından anlamlandırılabilir ve anlatılabilir.

10/16 Mayıs haftasında çok gördüğümüz bir slogan vardır. ‘’Hepimiz birer engelli adayıyız’’ diye yazar söyler dururuz. Maalesef dünyanın geçtiği bu süreç içerisinde bu söylemi yaşadık desek yanılmış olmayız. Tekerlekli sandalye kullananlar gibi gönül rahatlığı ile evlerimizden çıkamıyoruz. Çünkü bilmiyoruz bizi dışarıda nelerin beklediğini, İki kolu olmayan kişiler gibiyiz sarılamıyor hasret gideremiyoruz. Engelli olmanın ne demek olduğunu belki biraz anlamışızdır. Ne dersiniz?

Yaşanan bu kötü günleri aştığımız, engellerin hiç olmazsa bir kısmını ortadan kaldırdığımız sağlıklı güzel günlerde görüşmek ümidiyle.” diye konuştu.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 23:49 tarihinde yazdırılmıştır.