Turabi Kayan’dan ayçiçeği sorusu

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yazılı olarak yanıtlaması için soru yöneltti. Milletvekili Kayan, ham ayçiçek yağında uygulanan gümrük vergisinde 15 gün içerisinde 2 defa indirime gidilmesinin nedenini “birilerinin cebini doldurmak için mi?” diye sordu.
Turabi Kayan’dan ayçiçeği sorusu  

Ham Ayçiçek yağında ithalat için 15 günde 2 defa vergi indirimi uygulandığını hatırlatan Turabi Kayan “Ham ayçiçeği yağında uygulanan gümrük vergisi 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 Şubat’tan 30 Haziran 2020’ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 36’dan yüzde 30’a düşürülmüştü. Aradan sadece 15 gün geçtikten sonra ithalatta ikinci kez vergi indirimi sağlayan yeni bir karar yayınlandı. 18 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ham yağ için uygulanan gümrük vergisi 31 Mayıs 2020’ye kadar (bu tarih dahil) yüzde 30’dan yüzde 18’e düşürüldü. 1 Haziran-30 Haziran 2020(bu tarihler dahil) tarihleri arasında ham yağ gümrük vergisi yüzde 30 olacak. Ham yağ ithalatındaki gümrük vergisi 30 Haziran’dan sonra yüzde 36 olarak uygulanmaya devam edilecek. Ayrıca; Kosova’dan yapılacak ham yağ ithalatında gümrük vergisi sıfır olacak. “ dedi.

Turabi Kayan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;

1- Hükümetlerinizin yıllardır uygulamış olduğu yanlış tarım politikaları sebebi ile, en küçük bir krizde bile ithalatçı konuma düşeceğinizi hiç düşünmediniz mi ?

2- Her dönemde kendi kendine yetebilen bir Ülke olan Türkiye’mizin, içine düştüğü bu durum karşısında, yaptıklarınız ve yapmadıklarınız için kendinizi sorumlu hissediyor musunuz ?

3- Bu konuda uzman kuruluşlar olan; “TRAKYA BİRLİK” gibi kuruluşları işlevsiz hale getirirken, kriz günleri “NE YAPARIZ” diye hiç düşündünüz mü ?

4- 15 gün içerisinde 2 kez gümrük vergisinde indirime gitmenizin amacı; yine birilerinin cebini doldurmak mıdır?

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 22:20 tarihinde yazdırılmıştır.