Milletvekili Vecdi Gündoğdu 1 Mayıs’ı kutladı

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyon Üyesi Vecdi Gündoğdu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olması dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Milletvekili Vecdi Gündoğdu 1 Mayıs’ı kutladı  

 İşçilerin korona virüs salgınına rağmen çalışmak zorunda bırakıldığını ve virüs tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Milletvekili Gündoğdu, işçiler arasındaki pozitif vaka oranının Türkiye’nin 3,2 katı olduğunu söyledi.

1 Mayıs’ın hakça paylaşım ve güvenli bir gelecek için mücadele günü olduğunun altını çizen Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu “Covid-19 pandemisi dünyanın her tarafında yıkıcı etkilere yol açarken, ülkeler ve insanlar arası dayanışmanın, barış ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu da tüm dünya bir kez daha göstermektedir.

Pandemi ile mücadelede, salgının kontrol altına alınması ve etkilerinin azaltılması için ön saflarda çalışan sağlık emekçilerinin ve diğer yaşamsal öneme sahip iş kollarındaki işçilerin desteklenmesi yaşamsal önem arz etmektedir.

Covid-19 salgını çalışma yaşamında ciddi sonuçlar doğuruyor. İşverenler, işçileri salgınla karşı karşıya bırakarak, işçileri sağlıkları ile işleri arasında tercih yapmaya zorluyor.

İşçilerin çalışmaya zorlanması salgının işçiler arasındaki etkisini her geçen gün arttırıyor. İki hafta önce DİSK üyesi işçilerdeki pozitif vaka sayısı 257 iken 24 Nisan itibariyle 535’e yükselmiştir. Araştırma sonuçları işçiler arasında Covid-19 pozitif vaka oranının, Türkiye vaka oranının 3,2 katı olduğunu gösteriyor.

Salgın, ekonomide ciddi daralmalara, işçiler için iş ve gelir kaybına yol açmakla birlikte sağlıklarını da tehdit etmektedir. Ekonominin yeniden işler ve sağlıklı hale gelmesi için; herkesin insan onuruna yaraşır, sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışması, kayıt dışı istihdamın kayıtlı istihdama dönüştürülmesi ve güvencesiz işlere son verilecek şekilde bütünüyle bir istihdam politikaları uygulanmalıdır.

Yaşadığımız bu krizle birlikte ücretlerin ekonomi içindeki payının daha fazla düşme riskine karşı, asgari bir yaşam ücreti tüm iş kollarında sağlanmalıdır. Tüm işçiler için toplu sözleşme hakkı verilmeli ve cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine dur denmelidir.

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız, bu krizin yıkıcı sağlık ve ekonomik etkilerinden dolayı büyük bir riskle karşı karşıyadır. Derhal, herkesin sosyal güvence kapsamına alınması sağlanmalıdır.

Bu duygularla; Tüm emekçilerimizin sağlığının, işinin ve geçiminin güvende olduğu, onurlu bir şekilde yaşadığı, barış ve kardeşliğin sürdürüldüğü bir Türkiye özlemiyle, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü coşkuyla kutluyorum. “ diye konuştu.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Nisan 2024, 06:40 tarihinde yazdırılmıştır.