Çeltik yerleri ekliyor mu ?

Lüleburgaz’daki sivri sinek kaynaklarını geçtiğimiz yıl Mayıs Ayı sonunda araştıran Lüleburgaz Belediyesi ekipleri, vatandaşların da yardımı ile Lüleburgaz’ın güneyinde şehir merkezine yaklaşık 400 metre mesafede ekilmiş olan 90 dönüm çeltik tarlası tespit etmişti.
Çeltik yerleri ekliyor mu ?  

Yasal olarak şehir merkezlerinin 3 kilometre yakınına ekim yapılmasının yasal olarak uygun olmamasına rağmen  A. K. isimli vatandaşın bu ekimi yaptığı öğrenilmişti.

 

Yaptığımız araştırmalar sonunda Lüleburgaz Çiftçi Malları Koruma Derneği üyesi olan A. K.’ye Lüleburgaz’ın dibinde çeltik eksin diye Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürlüğü Çeltik Komisyonu’nun izin verdiği tespit edilmişti.

 

Bu çeltik tarlasının Lüleburgaz Merkez’de bulunan Gençlik Mahallesi ve Sevgi Mahallesi’nin dibinde olduğunu belirten vatandaşlar; da  Lüleburgaz Belediyesi ilaçlamayı zamanında yapmasına rağmen sivri sinek ve karasinekten kurtulamıyorduk.  Sonra bu tarlayı bulduk. Araştırmamızı yaptık. Önce Lüleburgaz Belediyesi’ne gittik. Ancak ekim izninin Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alındığını öğrendik. Bu yaz başta Gençlik Mahallesi ve Sevgi Mahallesi olmak üzere tüm Lüleburgaz sinek altından kalacak” sözleriyle bu işe tepki göstermişti.

 

Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürlüğü de mahalle sakinlerine ve yetkili kurumlara bu yıl bu bölgede çeltik ekilmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

 

Ancak Lüleburgazlı vatandaşlar dün sabah bölgede toprakların hazırlandığını fotoğraflayarak bizlere ulaştırdı.

 

Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, önceki gün öğleden sonra tarlanın olduğu bölgeye gitti. Tarla sahibi tarla başında olmazken bölgede evleri bulunan vatandaşlar tekrar çeltik ekilmesini istemediklerini dile getirdiler.

 

Bu bölgede yeniden çeltik ekimine izin verilmesinden endişe ettiklerini belirten vatandaşlar;”Dünyanın ve ülkemizin corona virüsle mücadele ettiği bu dönemde mahallemizin dibine yeninde çeltik ekimine izin verilmesin. Tarla sahibi yine yerini hazırlamış. İnşallah çeltik ekmez. Çeltik ekilecek diye endişeliyiz.  Bu çeltik ekimi sivrisinekleri yeniden mahallemize çekecek. Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürlüğü geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada bu yıl çeltik ekimine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak yine veriliyor.  Kaymakam Bey duy sesimizi” dediler.

 

Bilindiği gibi 3039 Sayılı Kanunun  18. maddesinde çeltik ekiminin köy, kasaba ve şehirlerle sayfiye yerlerine en az 3 kilometre uzak olması gerektiği belirtiliyor.

 

Ancak bu 90 dönümlük yer Lüleburgaz Gençlik ve Sevgi Mahallesi’ne yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunuyor.

 

Bu mesafede sadece bu iki mahalleyi değil nerede ise Lüleburgaz’ın tamamını sivri sinek ve karasinek tehlikesi altında bırakıyor.

 

Ertan BAYER

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 00:34 tarihinde yazdırılmıştır.