Uzman Doktor Tülay Sönmez, tüberkülozla ilgili bilgiler verdi

Özel Bir Nefes Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Tülay Sönmez, verem olarak bilinen Tüberküloz hastalığıyla ilgili bilgileri okurlarımız ile paylaştı.
Uzman Doktor Tülay Sönmez, tüberkülozla ilgili bilgiler verdi  

Özel Bir Nefes Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Tülay Sönmez, 1-7 Ocak tarihlerinin Verem Savaş Haftası olması nedeniyle Akciğer Tüberküloz(verem) hastalığıyla ilgili okurlarımızı bilgilendirdi.

Tüberküloz’un hasta kişide hava yoluyla sağlıklı kişiden bulaşabildiğini belirten Sönmez;  aile bireyleri, kişinin aynı evi paylaştığı kişiler ve iş yeri arkadaşlarının hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğu kişiler olduğunu söyledi.

Etkili tedavi ile basil sayısı ve öksürük sıklığının hızla azaldığını belirttiği hastalığın 2-3 haftada sona erdiğini belirten Sönmez, tıbbi öykü, fizik muayene, akciğer filmi ve balgam testleri ile hastalığı teşhis edebildiklerini de sözlerini ekledi.

Veremin belirtileri

2 haftadan uzun süren öksürük, balgam, kanlı balgam, göğüs, sırt ve yan ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, iştahsızlık, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş, gece terlemesi gibi durumlarda Akciğer Tüberkülozundan şüphelenmek gerektiğini söyleyen Sönmez,

 “AIDS / HIV enfeksiyonu olanlar, 5 Yaş altı çocuklar, bağışıklığı baskılayıcı tedavi alan kişiler (Romatizmal eklem hastalığı tedavileri alanlar, kanserle ilişkili kemoterapi alanlar, herhangi bir nedenle kortizon kullanan kişiler vb.), organ naklini izleyen dönemde bağışıklık baskılayıcı tedavi alanlar, son 2 yıl içinde verem mikrobuyla enfekte olmuş kişiler, Silikozis, Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı), Kronik Böbrek Yetmezliği, Lösemi ve diğer kanser hastalığı olanlar, mide ya da bağırsak operasyonu geçirenler, ideal vücut ağırlığının yüzde 90’ından daha az kiloda olanlar, sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar ya da alkol kullananlar, aktif Tüberküloz sıklığı yüksek olan topluluklarda yaşayanlar, toplu halde (koğuşlarda, cezaevlerinde, askeriyede, bakım evlerinde vb.) yaşayan bireylerde hastalık riski daha fazladır” dedi.

Tedavi Süreci Nasıl İşler?

Sözlerine devam eden Uzman Dr. Sönmez “Olgular, uzman tarafından tanımlanır. Tedavi rejimi belirlenir. Hastaya dosya açılır. İlgili Verem Savaş Dispanserine Bakanlık Sistemi üzerinden kayıt yapılıp bildirimi yapılır. Hastanın durumuna göre ayaktan ya da yatarak tedavi planlanır. Genel durumu iyi olan hastalar ayaktan verilen tedavi ile takip edilir. Ancak genel durumu kötü, beslenmesi bozuk olan, eşlik eden ağır, kronik hastalığı olan ya da ilaç yan etkileri görülen hastalar yatarak tedavi edilir.

Belirlenen tedavi rejimi ile, ilaçların ücretsiz temini için, ilgili Verem Savaş Dispanserine sevk edilir. İlaç yan etkilerinin izlenmesi açısından ilaç başlamadan önce ve ilaç başlandıktan 10 gün sonra Karaciğer ve Böbrek Fonksiyon Testleri bakılır. Ayaktan takibe alınarak, kontrolleri yapılır ve aylık takipleri düzenlenir. Gözetim altında günlük olarak ilaçlarını içmesi sağlanır. Klinik (Fizik muayene) – Radyolojik (Akciğer filmi) – Bakteriyolojik (Balgam testleri) ve laboratuar tetkikleri ile tedavi yanıtı aylık olarak değerlendirilir. İlaç yan etkisi gelişmeyen ve tedaviye yanıt alındığı görülen hastaların durumuna göre tedavi, 6. Ayda balgam tetkikleri ve radyolojik gerilemesi izlendiyse uzman tarafından sonlandırılır. Gereğinde tedavi, uzman görüşüne göre 9-12 aya kadar uzatılabilir. Uzman görüşüne göre sonlandırılır” ifadelerini kullandı.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 20:54 tarihinde yazdırılmıştır.