“Emekliler açlığa ve yoksulluğa terkediliyor”

DİSK Emekli-Sen Lüleburgaz Şubesi tarafından 7 Ocak 2020 Salı günü Lüleburgaz Üçgen Park’ta emekli ücretlerine yapılacak zamla ilgili olarak “İnsanca Yaşam Ücreti İstiyoruz” basın açıklaması düzenlendi.
“Emekliler açlığa ve yoksulluğa terkediliyor”  

Düzenlenen basın açıklamasına CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Devrim Gündüz, DİSK Genel-İş Trakya Şube Başkanı Salim Şen ve sendika üyeleri katıldı. Basın açıklamasını Şube Başkanı Kemal Andoğlu okudu.

Kemal Andoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı “Bugün TÜİK, Temmuz-Aralık enflasyonunu yüzde 6,5 olarak açıkladı. Ve biz emeklilerin maaş artışları, hükümetin talimatıyla kendi kafalarına göre belirlenen bu enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak. Buna göre enflasyon farkıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yüzde 5.49,  SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine  ise  yüzde 6.49  oranında zam yapılacağı söyleniyor. “İşçimizi, emekçimizi, emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyenlerin, bizlere layık gördükleri ücret artışı işte budur arkadaşlar.

Çok değil, daha geçtiğimiz haftalarda, patronlarla anlaşarak yaptıkları ücret artışıyla asgari ücretlileri açlığa ve sefalete mahkum ettikleri gibi, bugün de aynısını emeklilere yapmak istiyorlar. Yıllardır aynı oyunu oynuyorlar. Kendileri çalıp, kendileri söylüyorlar. Anlaşılan o ki; biz emekliler olarak, çalışan işçi ve emekçilerle birlik olup mücadeleye atılmadıkça, ‘toplu sözleşmeli sendika hakkımızı’ elde etmedikçe, bu oyunu oynamaya devam edecekler. 

Ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 162 lira 70 kuruş, yoksulluk sınırı 7 bin 444 lira 62 kuruş iken, emeklilere yapılmak istenen bu zam, gülünçtür. Emeklileri açlığa ve yoksulluğa terk etmektir. Ülkeyi yönetenlerin çarşıdan, pazardan, marketten haberlerinin olmaması, mümkün değildir. Basından görüyor, öğreniyoruz. İşçisinden, emekçisinden, emeklisinden üç beş lirayı kıskanan siyasal iktidar, sermayeye bir kalemde milyarları bağışlamaktan çekinmemektedir. Biz çok iyi biliyoruz ki; bu bilinçli bir tercihtir. Siyasal iktidar tercihini işçiden, emekçiden, emekliden yana değil, çok açık bir biçimde, sermaye sınıfından yana yapmaktadır.

Siyasal iktidarın beslemesi basın yayın organları, bize layık görülen sefalet zammını kamuoyuna, bir ‘müjde’ymiş gibi sunuyorlar. Biz bu yalanlara kanmıyoruz. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Yıllarca verdiğimiz emeğin karşılığı olarak torunlarımıza sarılarak insanca bir yaşam sürmek istiyoruz.

Bizden boyun eğmemizi ve verecekleri üç kuruşa razı olmamızı istiyorlarsa, biz bunu yapmayacağız. Şu çok iyi bilinsin ki; çalışan işçi ve emekçi kardeşlerimizle birlik olup mücadelemizi sürdürecek, hakkımız olanı söke söke alacağız!.. Bizler, “hak verilmez alınır” sözünün ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. İşten emekli olduk ama, sınıf mücadelesinden, barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesinden, hak ve eşitlik mücadelesinden asla emekli olmayacağız. Yılmayacağız, sinmeyeceğiz, mücadeleden kaçmayacağız, çalışan, alın teri döken işçi ve emekçi kardeşlerimizle yan yana, omuz omuza, gönül gönüle kavgamızı sürdüreceğiz.

 Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz. Yaşasın DİSK,  yaşasın Emekli-Sen, yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 16 Nisan 2024, 17:06 tarihinde yazdırılmıştır.