Hamileliğe hazır mısınız?

Özel Bir Nefes Hastanesi, İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü Hekimlerinden Uzman Dr. Yeşim Kara hamileliğe hazırlık hakkında önemli bilgiler verdi.
Hamileliğe hazır mısınız?  

Gazetemize yaptığı açıklamalarla hamilelik süreci ile ilgili önemli bilgiler aktaran Uzman Dr. Yeşim Kara “  Bebek sahibi olmak basit bir karar değildir. Bedeninizin buna hazır olması, bebeğinizin tüm yaşamı boyunca hastalıklara karşı daha dirençli ve daha güçlü olmasını sağlarken, annenin hamilelik sürecinden hasar almadan çıkmasında önemli bir etkendir.

Bebek sahibi olmaya karar vermenizle hamile kalmanız arasında geçen süre çok kısa olabilir. Dünyaya getirdiğiniz bebeğinizin sağlıkla size gülümsemesi kadar güzel bir duygu yoktur. Hamile kalmadan en az 3 ay önce yaptıracağınız kontroller, bebeğinizin ve sizin güçlü ve sağlıklı olarak yaşama devam etmenizi sağlar” ifadelerini kullandı.

Hamilelik sürecinde dikkatli olunması gerektiğini belirten Yeşim Kara “ Her sağlıklı çiftin gebelik sürecini planlı bir şekilde oluşturmasını istemekle beraber; ilk gebeliğini planlayan çiftler, daha önce hamile kalmış olup düşük yapmış kadınlar, soyağacında genetik hastalıkları olan çiftler, önceki gebeliklerinde sağlık sorunu yaşamış kadınlar yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyan çiftler,  kronik bir hastalığa sahip olup gebe kalmak isteyen kadınlar, bununla birlikte 35 yaş ve üstünde olup gebelik planlayan çiftlerin bu süreçte daha hassas davranmalarını bir hekim olarak tavsiye ederim” dedi.

Risk faktörlerini belirten Yeşim Kara “Annede anemi (kansızlık),vitamin eksikliği: Bebekte büyüme-gelişme geriliği, IQ düşüklüğü, hiperaktivite, spina bifida gibi sağlık sorunlarına

Annedehipotiroidi: Bebekte zeka geriliği, hipotiroidi, doğum eylemi ile ilgili problemler, düşük ve ölü doğuma.
Annedediyabet: Bebekte doğumsal kalp hastalıkları, şeker hastalığı, hipoglisemi, insulin direnci, solunum sıkıntısı, obeziteye.
Annede hepatit: Bebeğe geçiş ve erken doğuma.
Annede vajinal enfeksiyonlar: Erken doğum tehdidi, bebekte enfeksiyonlara.
Annede kalp hastalıkları: Bebekte doğumsal kalp hastalıkları, erkendoğum, ölüdoğum, büyüme-gelişme geriliğine.
Annede ruhsal hastalıklar: Stres, hiperaktivite, anne karnında büyüme-gelişme geriliğine.
Annede karaciğer ve safra yolları hastalıkları: Gebelik kolestazı, anne karnında kayıp, kafa içi kanama, erken doğum, mekonyum aspirasyona (bebeğin annekarnında kakasını yutması) sebep olabilir.
Gebelikle birlikte bazı otoimmün ve hormonal değişimler sebebiyle bazı hastalıklar sağlıklı insanlarda da tetiklenebilir. Örneğin; kalp hastalıkları, astım, diş problemleri, tiroid hastalıkları, diyabet gibi.

Hamilelik sürecinde veya öncesinde, annede tespit edilen bazı hastalıklar anne karnındaki bebekte çeşitli büyüme ve gelişme bozukluklarına sebep olabilir.

Bir Nefes Hastanesi doktorları olarak tavsiyemiz; hamilelik öncesi yaptıracağınız basit tahliller ve doktorunuzdan alacağınız tavsiyeler, bu önemli kararı vermeden önce yapacağınız en doğru harekettir. Bedensel ve ruhsal sağlığınızı buna hazırlayarak bilinçli bir şekilde gebe kalmak, gelecek nesillerimize en önemli yatırımımızdır “ diyerek konuya açıklık getirdi.

Buğra KAYA

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 04:57 tarihinde yazdırılmıştır.