Su ücretlerine indirim talebi Meclis toplantısında reddedildi

Lüleburgaz Belediye Meclis toplantısında AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sedat Demir, su ücretlerinde indirim yapılmasını talep ederken indirim talebi meclis tarafından uygun görülmedi.
Su ücretlerine indirim talebi  Meclis toplantısında  reddedildi  

Lüleburgaz Belediye Meclis Üyesi Sedat Demir, AK Parti Grubu adına söz alarak Lüleburgaz halkına verilen su ücretlerinde indirime gidilmesini talep etti.

Demir, 0,5 m3’e kadar olan insani yaşam hakkı olan suyun ücretsiz verilmesini, 0,5-10 m3’e kadar olan kısımda ise %20’lik bir indirime gidilmesini talep etti.

Meclis Üyesi Demir, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Su ve kanalizasyon müdürlüğünün meskenle alakalı sunduğu teklife alternatif teklif sunuyoruz. Lüleburgaz Belediyesi bölgede nüfus yoğunluğu bakımından aynı belediyeler arasında su kullanım bedelini fazla kullanan belediyeler arasındadır. Bu oran, yanı başımızdaki büyük şehir niteliği taşıyan Tekirdağ, İstanbul gibi şehirlerle aynı statüdedir. Kırklareli, Edirne, Pınarhisar gibi Lüleburgaz ölçeğine yakın tüm il ve ilçelerde bu oranlar daha düşüktür. Tabi ki suyun getirilmesiyle ilgili bir masraf var. Bu masraf nasıl ki diğer belediyelerde minimum tutulabiliyorlarsa burada da minimum tutulabileceğini ve suyun daha uygun kaliteli bir şekilde Lüleburgaz halkına ulaştırılabileceğini düşünüyorum.

“İndirimle 400 TL’ye kadar maddi destek sağlanacak”

Tüm bu nedenler göz ardı edilse dahi Lüleburgaz’da yaşayan bir vatandaş ile bahsi edilen ilde veya ilçede yaşayan vatandaşlarımız arasında %20 oranına varan fatura oranında farklar vardır. Yani Lüleburgaz daha pahalı bir şehirdir su kullanımı açısından. Bu su bedelindeki artış, sonrasında gelecek katı atık bedeli veya KDV oranları gibi nedenlerle bu oran %40’lara kadar varmaktadır. Lüleburgaz Belediyesi’nin su bedelleri ile ilgili olan 0,5 m3’e kadar olan insani yaşam hakkının ücretsiz olarak verilmesi, kalan bedellere ise 0,5-10 m3’e kadar %20 indirim yapılmasıyla her haneye ortalama 250 ile 400 TL arasında maddi destek sağlayacaktır. Yani 0,5 m3’e kadar olan insani yaşam hakkının ücretsiz olarak verilmesini, 0,5-10 m3 arası olan kısmının ise 2,8 TL/m3 olarak belirlenmesini öneriyoruz.” dedi.

“En büyük maliyetimiz elektrik”

Konuyla ilgili Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Leyla Güncer, cevaben şu ifadelerde bulundu; “Sedat bey sizde Plan ve Bütçe Komisyonundasınız. Birlikte çalıştık. Suyu tüketmenin ve kullanmanın bir maliyeti var. Bu maliyetlere birlikte baktık. Lüleburgaz’da sularımız 23 tane kuyudan çıkmaktadır. Bu su tüketimindeki maliyetlerimizde de en büyük maliyet elektrik giderlerimizdir. Merkezi hükümetimiz 1 Ağustos 2019 tarihinden şuana kadar sadece elektrikte toplam %57 zam yapmıştır. Bizler komisyon olarak her türlü şeyi düşünüyoruz. Maliyetlerle ilgili detaylı bir çalışma istiyorsanız tekrar hep birlikte bakabiliriz.

“Su ücretlerinde artış olmadı”

2020 yılında su ile ilgili yaklaşık 18 milyonluk bir giderimiz olacak. Bunların çok detaylı olarak çalışmaları yapıldı. Biz burada sudan elde ettiğimiz gelirle maliyetlerimizi bile karşılayamıyoruz. Ayrıca su ücretlerinde artış olmadı. Atık su dediğimiz kısımda ton başına bir artış oldu. Onun dışında boş meskenlerde daha önce alınan atık su ve katı atık bedelini almıyoruz. Şuanda indirim talebinizin de uygun olmadığını düşünüyorum.” diye konuştu.

Cüneyt ÜNLÜSOY

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 05:03 tarihinde yazdırılmıştır.