Arpa’da verim 500 ile 700 arasında

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün, hasadına başlanan arpa ve buğdayla ilgili açıklamalarda bulundu. Birgün, gazetemize yaptığı açıklamada Arpa’da verimin bu sene iyi olduğunu belirtirken, Buğdayda da aynı verimi beklediklerini belirtti.
Arpa’da verim 500 ile 700 arasında  

Birgün, “Arpa’nın verimi bu sene genel olarak iyi durumda bulunuyor. Verim 500 ile 700 arasında değişiyor. Yağlı Tohumlar borç karşılığı 1180 TL, peşin olarak ise 1170 TL olarak fiyat açıkladı. Hasadına başladığımız Buğdayda da verimin iyi olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

“Yağmurlar verimi düşürüyor”

Birgün, aşırı yağışların Buğdayların kalitesini düşürdüğünü söyleyerek “Geçtiğimiz yıl yağışlardan dolayı Buğday’da kalite ve verim bir hayli düşmüştü. Bu dönemde yağan yağmurlar Ayçiçeği gibi yaz mevsimi ürünlerine iyi gelse de Buğday’da verimi düşürüyor. İnşallah Buğday’ın kalitesi bu yıl yüksek olur ve çiftçilerimiz istediği gibi iyi bir fiyatla değerlendirmiş olur. Tabi ki biçerdöver kullanan arkadaşlarda işini itina ile yapıp tane kaybına neden olmazlar.

“Giderler çok yüksek”

Şuanda Buğday 1350 TL olarak açıklandı. Tabi ki bunun artısı ve eksisi çok önemli. Bu yıl gider maliyetlerimizde çok yükseldi. Geçen yıla göre tüm ilaç ve özellikle gübre fiyatlarımız %100 artış gösterdi. Keza mazot giderleri de %50 oranında arttı. Bunları baz alarak bir fiyat belirlenmesi çiftçinin yüzünü güldürecek.

 “Yollara cam şişe atmayın”

Tüm çiftçilerimiz yaklaşık 1 yıla yakın bir süredir hasat zamanını bekliyor. Tüm vatandaşlarımızdan isteğimiz cam şişe, sigara izmariti gibi yanıcı ve yangın çıkarıcı maddeleri yollara atmasınlar. Ayrıca tüm çiftçilerimiz de anız yangınları konusunda lütfen tedbirli olsun.” diye konuştu.

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 10:14 tarihinde yazdırılmıştır.