Balkan Buluşması’nda Preslava rüzgârı esti

Lüleburgaz Belediyesi ve BAL-GÖÇ Trakya Derneği tarafından 16 Haziran 2019 pazar günü zorunlu göçün 30.yılı anısına 5. Balkan, Rumeli, Trakya Buluşması düzenlendi.
Balkan Buluşması’nda Preslava rüzgârı esti  

Lüleburgaz Kent Ormanı Sakızköy Korusu Piknik Alanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, Bulgaristan Edirne Konsolosu Radoslava Kafedjiyska, BAL-GÖÇ Trakya Derneği Başkanı Veli Öner ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saat 10.00’dan itibaren Belediye tarafından otobüs kaldırılan Sakızköy Korusunda birçok vatandaş piknik alanına geldi. Saat 15.30’da etkinlik protokol konuşmalarıyla başladı.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli konuşmasında “Ben Ataları Bulgaristan Kırcaali ve Yunanistan Selanik’ten göç ederek Lüleburgaz’a yerleşmiş bir kardeşiniz olarak sizlerle bugün burada buluşmanın ve bu güzelliği yaşamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Hepinizi tekrar saygıyla hoş geldiniz diyerek selamlıyorum. Tam 30 yıl önceydi. Hepimizin üzerinde ciddi travmalar yaratan hiç hatırlamak istemediğimiz ama insanlık tarihi adına asla unutulmaması gereken asimilasyon politikası sonrası 1989 yılı Haziran ayında sınır kapıları açıldı. Yaklaşık 350 bin Türk ana vatanına ayak bastı. Kağıt üstünde isimleri ve hatta dinleri değiştirilen Türkler, baskı ve zulümden uzaklaşıp özgürlüklerine kavuştu. Bu zorunlu göç, bu kadar büyük acılar, sıkıntılar ve hatıralar bırakmakla beraber Türkiye Cumhuriyeti Devleti için büyük faydalar sağladı. Siyaset, ticaret, bilim, sanat ve spor alanında nice başarılı insanlar göç ile birlikte ülkemiz adına değer yaratmaya başladılar. Dünya ve olimpiyat şampiyonlukları yaşadık. Bizler sarı saçlı mavi gözlü hemşerimiz, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünden hareketle özgür ve bağımsız yaşayan Türk milletinin bireyleri olarak, dünyadaki her insanın dili, dini, ırkı ne olursa olsun adil ve hakça bir düzende yaşaması gerektiğini savunuyoruz. Biliyoruz ki, sevginin hakim olduğu bir dünya her canlı için daha fazla yaşanılabilir olacaktır.” dedi.

Başkan Gerenli’nin ardından diğer protokol üyeleri de konuştu. Konuşmaların ardından Halk Oyunları Ekipleri gösterilerini gerçekleştirdi. Bulgaristan’ın Karamanlar Beldesi Halk Oyunları ve Gösteri Ekibi, Bulgaritan’ın Mineralni Bani Belediyesi Halk Oyunları ve Gösteri Ekibi, Bulgaristan Haskovo Stambolovo Belediyesi Halk Oyunları ve Gösteri Ekibi, Kırklareli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Halk Oyunları ekipleri gösterilerini sergiledi.

Halk Oyunları Ekiplerinin gösterilerinin ardından saatler 17.00’ı gösterdiğinde ise Bulgaristan’ın ünlü sanatçısı Preslava sahne çıktı. Preslava, muhteşem performansıyla etkinliğe katılanlara eğlenceli bir anlar yaşattı. Preslava’ya sahnede DJ Nesh eşlik etti. Lüleburgazlılar şarkılara danslarıyla eşlik ettiler.

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Nisan 2024, 07:12 tarihinde yazdırılmıştır.