Bakan Dönmez Lüleburgaz’da iftara katıldı

Teknolojik sondaj için geldi
Bakan Dönmez Lüleburgaz’da iftara katıldı  

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de ilk kez Lüleburgaz’da bulunan Çeşmekolu 2 isimli kuyuda yapılan ankonvansiyonel yöntemlerle kaya gazı ve kaya petrolü sondaj çalışmalarını yerinde incelemek için Lüleburgaz’daydı.

Çeşmekolu 2 kuyusunu ve yapılan sondaj çalışmalarını inceleyen Bakan Fatih Dönmez yaptığı açıklamada “Bugün burada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın(TPAO) Lüleburgaz sahasında Çeşmekolu 2 adlı kuyumuzda ilk starta şahitlik etmek üzere geldik. Bu kuyunun diğer kuyulardan farkı şu, ankonvansiyonel dediğimiz klasik olmayan yeni teknolojiyi burada kullanacağız. Vatandaş bunu biraz da kaya gazı, kaya petrolü diye biliyor. Kayaçların arasında sıkışmış vaziyette duran petrol ve gazı hidrolik çatlatma suretiyle çıkartma teknolojisine bu adı veriyoruz. Bu ağırlıklı olarak ilk kez ABD’de kullanıldı. Şimdi Türkiye’de kullanmaya başladık. “ dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 31 Mayıs 2019 cuma günü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) Trakya Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

TPAO Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen iftar yemeğine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar,  TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya ve AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da katılım sağladı.

Düzenlenen iftar yemeğinde duaların okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeklerin yenmesinin ardından TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin bir konuşma gerçekleştirdi.

Bilgin’in konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Milli Enerji ve Maden Politikamızı ilan ettiğimiz günden bu yana enerji ve tabii kaynakların her alanında büyük yatırımlar yaptık, çok dikkat çekici sonuçlar aldık. “Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye” diyerek giriştiğimiz hidrokarbon arama ve üretim mücadelemiz de hem karada hem denizde tüm hızıyla ilerliyor. Kara alanlarında yaptığımız çalışmalarımızla 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacına denk gelecek doğal gaz keşfimiz, milletimizde büyük bir heyecan ve övünç ortaya çıkarmıştı. Sonrasında Siirt ve Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz petrol keşiflerimiz yine milletimizin bizlere olan güvenini daha da artırdı. Diyarbakır ve Siirt’te 3 sahadaki keşiflerimizdeki toplam yerinde rezerv 22,52 milyon varil. Bu keşiflerle ekonomimize yaklaşık 700 milyon dolar katkı sağlamış olacağız.

Diyarbakır’da Gözalan ve Batı Bostanpınar, Trakya’da ise Çeşmekolu kuyularında çatlatma operasyonu planlıyoruz. Bunlarla birlikte yine bu yıl,  arama sahalarında akışkanlık sağlayarak üretime kazandırmak; üretim sahalarında ise kurtarım faktörünü artırmak amacıyla daha önceden sondajı yapılmış ve çatlatma yapılacak olan kuyuları belirledik. Bu kapsamda Batman Bölgesinde Çalışkan, Derin Kastel ve Doluçanak sahalarında, Adıyaman’da Karakuş ve Batı Gökçe sahalarında, Trakya’da ise Güney Karaçalı, Batı Değirmenköy, Batı Mesutlu sahalarında çatlatma operasyonu gerçekleştireceğiz. Bu gayretli çalışmalarımızın da katkısıyla Türkiye Petrolleri’nin 2018’de günlük petrol üretimi 43.500 varilin üzerine çıkararak son 17 yılın en yüksek yurt içi üretim rakamına ulaştı. Bir başka deyişle 2018’de yurt içi petrol üretiminde son 17 yılın rekorunu kırdık. 2019’da ise günlük ortalama petrol üretimimiz 45 bin 800 varil olarak gerçekleşiyor. Yani her geçen gün daha fazla üretiyor, ülkemize daha fazla katkı sağlıyoruz. “ dedi.

Denizlerde arama ve sondaj çalışmalarımız da sürüyor

Fatih Sondaj Gemimiz Doğu Akdeniz’de Finike-1 kuyumuzda sondaja planlandığı gibi devam ediyor. 2.338 metre deniz derinliğinde gerçekleşen sondaj faaliyetinin 100 günün üzerinde sürmesini planlıyoruz. Amacımız sondaj sonunda petrol veya doğal gaz bularak milletimizin hizmetine sunmak. Fatih, Yavuz, Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa denizlerimiz de çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bunlardan yüzde 90 oranında yerliliğe sahip ve hem iki hem üç boyutlu sismik arama yapabilen Oruç Reis gemimiz Marmara Denizi’nde aramalarını sürdürüyor.

Diğer taraftan Barbaros Hayreddin Paşa gemimiz de KKTC’nin ruhsat alanlarında “Lefkoşa-2 3 Boyutlu Sismik Arama Projesi” kapsamında denizlerimizin altında ne varsa insanımızın hizmetine sunmak için kulaç atmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 02:58 tarihinde yazdırılmıştır.