Enerji Bakanı Teknolojik sondaj için geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 31 Mayıs 2019 Cuma günü Lüleburgaz’da bulunan Çeşmekolu 2 kuyusunda incelemelerde bulundu.
Enerji Bakanı  Teknolojik sondaj için geldi  

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de ilk kez Lüleburgaz’da bulunan Çeşmekolu 2 isimli kuyuda yapılan ankonvansiyonel yöntemlerle kaya gazı ve kaya petrolü sondaj çalışmalarını yerinde incelemek için Lüleburgaz’daydı.

Çeşmekolu 2 kuyusunu ve yapılan sondaj çalışmalarını inceleyen Bakan Fatih Dönmez yaptığı açıklamada “Bugün burada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın(TPAO) Lüleburgaz sahasında Çeşmekolu 2 adlı kuyumuzda ilk starta şahitlik etmek üzere geldik. Bu kuyunun diğer kuyulardan farkı şu, ankonvansiyonel dediğimiz klasik olmayan yeni teknolojiyi burada kullanacağız. Vatandaş bunu biraz da kaya gazı, kaya petrolü diye biliyor. Kayaçların arasında sıkışmış vaziyette duran petrol ve gazı hidrolik çatlatma suretiyle çıkartma teknolojisine bu adı veriyoruz. Bu ağırlıklı olarak ilk kez ABD’de kullanıldı. Şimdi Türkiye’de kullanmaya başladık. “ dedi.

Teknolojik sondaj çalışması startı ilk kez Lüleburgaz’da verildi

Açıklamalarını sürdüren Bakan Dönmez “ Bu çalışmaların ilkini daha önce Diyarbakır’da yaptık. O yarı klasik yarı teknoloji ile yapılan bir yöntemdi. Orada petrol üretimine başladık. Şimdi burası tam ankonvansiyonel teknoloji ile yapılıyor. Yaklaşık 5 bin metre kadar ineceğiz. Bu havzada bu derinliğe hemen hemen ilk defa iniyoruz. Daha önce bu havzada gaz üretimlerimiz olmuştu ama onlar birkaç binlik derinliklerde olmuştu. Şimdi arkadaşların sismik olarak yaptığı analizlerde derinde de bu kaya gazının potansiyelinin olduğunu analiz ettiler. Şimdi bu ilk sondajda 160 günlük bir iş programımız var. Onu tamamladığımızda olup olmadığını hep birlikte görmüş olacağız. Sabırla bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, daha sonra TPAO Trakya Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen iftar programına katıldı.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 23 Nisan 2024, 10:32 tarihinde yazdırılmıştır.