Bisikletli Yaşam Çalıştayı yapıldı

Lüleburgaz Belediyesi ile Türkiye’den Novusens ve Hollanda’dan Artgineering proje ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü “Lüleburgaz Bisiklete Biniyor Projesi” kapsamında Daha İyi Bir Şehir İçin Bisikletli Yaşam Çalıştayı 2-3 Mayıs’ta LYKA’da gerçekleştirildi.
Bisikletli Yaşam Çalıştayı yapıldı  

Çalıştayın öncesinde Hollanda İstanbul Konsolosu Bart Van Bolhuis Lüleburgaz Belediyesini ziyaret etti. Lüleburgaz’ın bisiklet vizyonunu inceleyen Konsolos Bolhuis, Lüleburgaz’a gelerek Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli’yi makamında ziyaret etti. Ziyaret esnasında karşılıklı işbirliği politikaları konuşularak Avrupa Birliği Projeleri aktarıldı. Ülkesinin bisiklet kültüründen söz eden Bolhuis, Başkan Gerenli’ye Hollanda’nın bisiklet stratejilerini içeren geniş kapsamlı bir kitap hediye etti.

Ziyaretin ardından LYKA’daki çalıştay programına geçildi. Çalıştayın açılış konuşmalarını Hollanda İstanbul Konsolosu Bart Von Bolhuis ve Belediye Başkanı Murat Gerenli yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından bir önceki çalıştayda elde edilen veriler aktarıldı ve çözüm önerileri konuşulmaya başlandı. Donanım ve yazılım grubu olarak ikiye ayrılan proje ekiplerine Hollandalı uzmanlar modaratörlük etti. Kolaylaştırıcılık görevini üstlenen Hollandalı şehir plancıları Stefan Bendiks ve Clement Gay Novusens, ekibi ile Lüleburgaz’ı ele aldı.

Yollar, kavşaklar, kaldırımlar, park alanları, geçitler, trafik ışıkları vb. donanım alanlarının yanı sıra bisiklet eğitimleri, trafik kuralları eğitimleri, sürücü kursları, sosyal medya kullanımı gibi yazılım alanları tartışıldı. 2 gün boyunca süren çalıştayda belediye temsilcileri ilgili kamu kurum ve kuruluşları, bisiklet dernek ve grupları katıldı.

İşbirliği anlaşmaları yapılacak

Çalıştay ekibine başarılar dileyerek ayrılan heyet akademi ziyaretlerini gerçekleştirdi. LYKA’da Lüleburgaz Belediyesi’nin vizyon projelerini anlatan bir sunum da gerçekleştirildi. Sunum sonrasında Avrupa Birliği projeleri değerlendirilerek karşılıklı işbirliği sözü verildi.

Lüleburgaz Belediyesi’nin projelerine olan beğenisini aktaran Bolhuis, proje ortaklıklarında destek sağlayacağını ve bu buluşmanın bir başlangıç olacağını belirtti.

Çalıştay faaliyetleri yanı sıra Lüleburgaz’ın bisikletli yaşam yaklaşımını geliştirmesi içinde çalışmaların devam edeceği belirtildi. Bu çalışmalar doğrultusunda Lüleburgaz Belediyesi ile WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Arasında işbirliği protokolü imzalandı. Proje kapsamında seçilen 3 kentten biri Lüleburgaz oldu. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Destek Programı 2 kapsamında destek almaya hak kazanan projelerden Haydi Türkiye Bisiklete Projesi Haziran 2020’ye kadar sürecek 15 aylık bir proje olacak. Bu projeyle kentsel alanda bisiklet kullanımının arttırılması amaçlanıyor.

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 02:46 tarihinde yazdırılmıştır.