1 Mayıs kutlandı

1 Mayıs Emek, Mücadele ve Uluslar arası Dayanışma Günü dün Lüleburgaz’da coşkusu ile kutlandı. Lüleburgaz Emek Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs etkinliği saat 11.00’de katılımcıların Lüleburgaz Eski Hükümet Konağı önünde toplanması ile başladı.
1 Mayıs kutlandı  

Saat 14.30’a kadar süren etkinlikte konuşmacılar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), Kıdem Tazminatı’nın Fona Devredilmesi, Kale Kayış İşçileri’nin direnişi, iş kazaları için alınmayan önlemler,, sendikalaşmanın önündeki engeller ve ağır çalışma koşullarına vurdu yaptı.

 

Lüleburgaz Emek Platformu tarafından 1 Mayıs Emek Mücadele ve Dayanışma günü Lüleburgaz’da büyük bir şölen havasında kutlandı.

Gerçekleştirilen etkinliğe CHP Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan, Vecdi Gündoğdu, Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Ertuğrul Çamlıca, Evrensekiz Belediye Başkanı Mustafa Nalbant, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, CHP İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık, CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Bülent Metin, İYİ Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Sibel Pişkin, Petrol İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova, Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz, Kristal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ufuk Yaratan, diğer sendika temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Emek Platformu Üyeleri ve binlerce vatandaş katıldı.

Lüleburgaz Tören Alanı’nda (Eski Hükümet Binası) polisin aldığı geniş güvenlik önlemleri altında toplanan Lüleburgaz Emek Platformu Üyeleri ve vatandaşlar kortej eşliğinde İstanbul Caddesi, İstasyon Caddesi ve Fatih Caddesi rotasında yürüyüş yaptılar. Daha sonra Kongre Meydanına gelen kortej burada toplanarak miting yaptı.

İlk olarak Petrol İl Sendikası Genel Sekreteri Turgut Düşova, kısa bir konuşma yaptı. Düşova konuşmasında Kale Kayış’ta iş güvenliği olmaması nedeniyle grevde bulunan işçilerin direnişini desteklerini belirtti.

Düşova’nın ardından Lüleburgaz Emek Platformu adına konuşmasını Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz yaptı. Yavuz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Hepimizin bildiği gibi bir işsizlik fonu ile karşı karşıyayız. Bu işsizlik fonu işverenden %2, işçiden %1 kesilerek oluşan bir işsizlik fonudur. Türkiye’de mevcut hükümet bu işsizlik fonunu talan etmektedir. Bu işsizlik fonundaki paraları bankalara, futbol kulüplerine harcamaktadır. Bu fondaki paraların sermayeye peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Bizden kesilen paraların biz emekçilere kullanılmasını talep ediyoruz.

Günümüzde çiftçilik ve hayvancılık bitirilmek istenmektedir. Tarım politikaları sıfıra indirilmiştir. Hepimizin bu kriz döneminde yaşadığı gibi patlıcanı, soğanı, domatesi aldığımız fiyatlar ortadadır. Hayvancılık bitmiştir ve bunun akıbetinde etin kilosunun 50 liraya çıktığını görmekteyiz. Buradan sesleniyoruz. Çiftçiye, köylüye desteği devam ettirmemiz lazım. Daha öncede Atatürk’ün dediği gibi tekrardan köylünün milletin efendisi olması lazım.

Türkiye’de bir grev sorunu vardır. Cumhurbaşkanımız işverenlere ben işçilerin grevlerini erteliyorum, benden daha ne istiyorsunuz demişti. Ben buradan sesleniyorum. Bir işçinin elinden grev silahının alınması demek savaşa giren bir askerin elinden silahının alınması demektir. Buradan sesleniyorum. Grev işçinin en önemli silahıdır. Bunu kaldırmak isteyenler bizim emek mücadelesinde karşımızda olan insanlardır.

Fabrikalarda 8 saat, 12 saat çalışarak evine helal lokma getiren emekçi arkadaşlarım, bu zor çalışmaların karşılığında eve götürdüğümüz paranın yanında birde %40 vergiyle karşı karşıyayız. Dünya’da uygulanmayan bir statü bize uygulanıyor. Aldığımız maaşların %40’ı vergiye gidiyor. Buradan ilan ediyorum bu ülkede acilen bir vergi adaletinin sağlanması lazım. Biz aldığımız maaşları vergiye verdiğimiz zaman çoluğumuzu, çocuğumuzu geçindirecek bir ücret elimizde kalmıyor. Emek Platformu olarak sesleniyoruz. Ülkede adaleti sağlayın. Çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi alın. Sosyal devletin gereğini yerine getirin.

Bu ülkede birileri kriz yok demeye devam ediyor. Kriz yok diyenler gelsinler Lüleburgaz meydanına sorsunlar evlerde kriz var mı yok mu sorsunlar. Halkın içine girsinler. Patlıcan olmuş 8 lira, domates olmuş 10 lira. Bu ülkede hala kriz yok diyenler başka bir ülkede yaşıyorlar demek. Dünya’nın en bereketli toprakları olan ülkemizde patlıcanın soğanın ithal olarak alınması ekonomik olarak başarısızlıktır. Buradan krizin minimuma inmesi için yapılan sözleşmelerle işçilerin ücretlerinin arttırılmasını talep ediyoruz.”

Konuşmaların ardından Kongre Meydanı’nda bulunan kalabalık hep birlikte halalar çekerek 1 Mayıs’ı kutladılar ve etkinlik bu şekilde sona erdi.

Cüneyt ÜNLÜSOY

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 13:11 tarihinde yazdırılmıştır.