CHP’li kadınlar “Kadın Hakları Gününü” kutladı

CHP Lüleburgaz İlçe Kadın Kolları Örgütü tarafından 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme Haklarının Elde Edişinin 84.yıldönümü münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi.
CHP’li kadınlar “Kadın Hakları Gününü” kutladı  

Lüleburgaz Tören Alanında Atatürk Anıtının önünde 5 Aralık Çarşamba günü saat 11.00’da düzenlenen basın açıklamasına CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Münevver Ardagül, parti üyeleri ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli katıldı.

Başkan Münevver Ardagül, yaptığı basın açıklamasında “Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümüdür. 5 Aralık 1934’de anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açılmıştır.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk seçme ve seçilme akının verilmesinin ardından şöyle seslenmiştir; Bu karar Türk kadınına sosyal siyasi hayata bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Türk kadını evdeki medeni mevkiini salahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında başarılar göstermiştir. Siyasi hayatta belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle hakların en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin çoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir.

Seçme ve seçilme hakkı, siyasal yaşam katılım hakkıdır. Türk kadınlarına tanınan bu hakkın kadınlarca tam anlamıyla özgürce kullanılması, kadınların siyasal alanda erkekler ile adil ve eşit oranda seçilme haklarına sahip olmalarıyla mümkün olabilecektir. Türk kadınlarına 1930’lu yıllarda tanınan seçme ve seçilme hakkının günümüzdeki durumuna bakıldığında, uygulanmaya dönük yüzünün özellikle seçilme hakkının sağlanmasında çok yetersiz kaldığı ve pek sağlıklı işlemediği görülmektedir. 24 Haziran 2018 seçimlerinde 600 vekilin sadece 104’ü kadındır. Meclise giren kadın vekil sayısı %17’lerde kalmıştır. Kadınlarımızın kendi kaderi ile beraber ülke kaderinde de söz sahibi olmaları seçme ve seçilme hakkını layıkıyla kullanmaları ile mümkün olacaktır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84.yılını kutlarken Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve fikir arkadaşlarını saygıyla anıyor, Türk kadınları olarak temel haklarımızı ve değerlerimizi korumaya kararlı olduğumuzu bir kez daha yeniliyoruz.” dedi.

Basın açıklamasının ardından kısa bir konuşma yapan Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, partilerde kadın kotası olmaması gerektiğini, kotaların erkekler için uygulanması gerektiğini belirtti.

CHP’li kadınlar daha sonra Kırklareli’nde bulunan Atatürk Evine gitmek üzere yola çıktılar.

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 02:37 tarihinde yazdırılmıştır.