Lüleburgaz’da kurtuluş coşkusu

Lüleburgaz’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96.yıldönümü Tören Alanı (Eski Hükümet Binası) önünde düzenlenen törenle coşku ile kutlandı.
Lüleburgaz’da kurtuluş coşkusu  

8 Kasım Lüleburgaz’ın Kurtuluşunun 96.yıldönümü münasebetiyle dün saat 10.30’da tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören kutlama mesajlarının okunmasıyla devam etti.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, dünün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Başkan Gerenli, “Bundan tam 100 yıl önce 1.Dünya Savaşı sona erdi. Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla emperyalist itilaf devletleri Trakya’da adım adım denetim kurmaya başladılar. San Remo konferans ile Trakya Yunanistan’a bırakılmış, 20 Temmuz 1920 tarihinden itibaren de kasaba ve köyler işgal edilmeye başlanmıştı. Yunan askeri 22 Temmuz 1920’de Lüleburgaz’a girdi. Trakya’nın işgalinden sonra Trakya Paşaeli Müdafaayı Hukuk Cemiyeti önemli bir sarsıntı geçirmiş ama yaklaşık 1 yıl sonra örgütlenme ve silahlı direniş hazırlıkları tamamlanmış, Trakyalı yurt severler doğu Trakya’da ve Vize bölgesindeki yoğun direniş eylemleriyle Anadolu’daki mücadeleye önemli destekler sağlamış ve Yunan ordusunun bu bölgede kalmasını böylece Anadolu’daki birliklerini güçlendirmelerini engellemiştir. Kurtuluş Savaşımız 30 Ağustos 1922’de Zaferle sonuçlanınca emperyalistler Türk Devletiyle 11 Ekim 1922’de Mudanya Ateşkesini imzalamak zorunda kalmışlar, 22 Ekim 1922’de Yunan askerleri Lüleburgaz’dan çekilmiş ve kentimiz Lüleburgaz askeri birliklerine teslim edilmiştir. Ve 8 Kasım 1922 TBMM temsilcileri ve kahraman ordumuzun 2 taburu Çorlu’dan Lüleburgaz’a hareket etti. Heyeti taşıyan tren vagonları çiçeklerle süslenmiş olarak saat 1.30’da Lüleburgaz’a geldi. Lüleburgaz’da karşılama hazırlığı yapılmıştı. Trendeki heyet halk tarafından büyük bir coşku ile karşılandı. Lüleburgaz imamlarından Veli Efendi tarafından ordumuzun daima başarılı olması için dualar okunuyordu. Halkın elinde Türk bayrakları vardı ve hep bir ağızdan ‘Yaşa Mustafa Kemal Paşa’ ve ‘Yaşasın bizi kurtaran Büyük Millet Meclisi’ diye bağırıyorlardı. İşte bugün o büyük coşkunun Lüleburgaz’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96.yıldönümünü kutluyoruz. Başta ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tarih boyunca bu topraklar üzerinde canını, kanını seve seve veren bütün şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Allah bir daha bizleri, ülkemizi ve şehrimizi her türlü işgalden korumak ve kurtarmak zorunda bırakmasın. Atamızın dediği gibi; ‘Bugün hepimize düşen ortak görev, ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyete sahip çıkmak, Çanakkale’yi Kurtuluş Savaşını kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bu bilinçle Atatürk ilke ve devrimlerinin rehberliğinde Cumhuriyet kenti olan Lüleburgaz, demokrasi ve hoşgörü içerisinde aydınlık geleceğe yürüyecek, bayramlarını ve kurtuluş gününü coşkuyla karnaval havasında kutlamaya devam edecek. 8 Kasım Lüleburgaz’ımızın kurtuluşunun 96.yılı kutlu olsun.” dedi.

Başkan Gerenli’nin konuşmasının ardından Emrullah Efendi Ortaokul öğrencilerinden Erkutay Koşar “Bu Vatan Kimin?” isimli şiiri okudu. Emrullah Efendi Ortaokul öğrencisi İpek Nur Dalgalı “Bugün” adlı şiiri okurken, Mehmet Akif Ersoy Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ebru Ayatan “Mehmet’im” isimli şiirini okudu. Sonrasında Yerel Şair Bektaz Yavuz 8 Kasımla ilgili şiirini okumasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen 8 Kasım Kurtuluş Kupası’nda dereceye giren sporculara protokol tarafından ödülleri verildi. Tören kortejlerin geçişinin ardından sona erdi.

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 15:16 tarihinde yazdırılmıştır.