HEM kursiyerlerine organ nakli eğitimi

Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 7 Kasım 2018 Çarşamba günü saat 11.00’da Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda doku ve organ bağışı sunumu yapıldı.
HEM kursiyerlerine organ nakli eğitimi  

3-9 Kasım Organ Bağışı Farkındalık Haftası olması dolayısıyla düzenlenen etkinlikte İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Selin Ulu tarafından Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine doku ve organ nakli konulu sunum gerçekleştirildi.

Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemi olduğu söyleyen Dr. Selin Ulu kalp, böbrek,  karaciğer,  akciğer, pankreas ve ince bağırsaklar gibi organlar ile kemik, kemik iliği, kornea, yüz ve kalp kapağı gibi dokulara nakil yapılabildiğini belirtti.

İlerlemiş karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastalıklarında, ince bağırsakları önemli ölçüde alınmış veya işlev kaybı gelişmiş hastalarda, kornea hastalıklarına bağlı olarak görme kaybı gelişmiş hastalarda, böbrek yetmezliği gelişmiş diyabet hastalarında, kan, kalp ve akciğer hastalarında organ ve doku nakli yapılabileceğinden bahseden Selin Ulu organ naklinin önemine de değindi.

Buğra KAYA

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 12:44 tarihinde yazdırılmıştır.