Emekli Sen AİHM’e mektup gönderdi

DİSK’e bağlı Emekli Sen Lüleburgaz Temsilciliği tarafından 7 Kasım Çarşamba günü saat 14.00’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne mektup yollama eylemi gerçekleştirildi.
Emekli Sen AİHM’e mektup gönderdi  

Türkiye çapında DİSK Emekli-Sen Şubeleri tarafından 1995 yılından beri süren kapatma davasının sonuca kavuşturulması için dün eylem gerçekleştirildi. Lüleburgaz Emekli Sen Üyeleri, saat 14.00’da sendika binasında toplanarak PTT önünde yürüdüler. Burada Emekli Sen Lüleburgaz Şube Başkanı Kemal Andoğlu basın açıklamasını okudu.

Yapılan açıklamada “1995 yılında kurulan Türkiye’nin ilk emekli sendikası Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) hakkında, Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Türkiye Cumhuriyet’i anayasasının 51. Maddesinde emekliler kelimesi geçmemiş olması gerekçe gösterilerek, 9 Ekim 2007 tarihinde verilen kapatma kararı daha sonra, Yargıtay 4. Hukuk Dairesince onanarak kesinleşmiş ve iç hukuk yolları tükendiği için, dosya İnsan hakları İhlalinin ortadan kaldırılması talebiyle, sendikamız avukatı tarafından 18 Haziran 2008 tarihinde mahkemenize gönderilmiştir.

Halen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ikinci dairesi nezdinde, 31846/08 No ile kayıtta bulunan dosya kapsamında, 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin savunması ve sendikamız avukatının karşı cevapları alınmasına ve dosyanın kısa zamanda sonuçlandırılacağı bildirilmesine rağmen, bugüne kadar sonuçlandırılmamıştır.

Her ne kadar karar uygulanmamış ve sendikamız faaliyeti devam ediyor ise de, demokrasinin askıya alındığı, Temel Hak ve özgürlüklerin kullanılamadığı bir ülke olan Türkiye’de, kapatma kararıyla karşı karşıya kalmış olan sendikamıza, idari engeller çıkarılmaya devam ediyor. Bu nedenle, sayısı 12 milyonu aşmış bulunan emeklilerin, yaşam standardının iyileştirilmesi, ömürlerinin bundan sonraki yıllarında, mutlu bir yaşam sürmeleri için çalışmalar yapması, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi ve ülkenin gelecek kuşaklara, daha iyi koşullarda yaşayacakları bir ülke olarak devredilmesinin sağlanması hususunda, gerekli çalışmaları yapması engellenmektedir.

Bu nedenle, yeterince örgütlenemeyen ve taraf alınmayan Emekli-Sen, emeklilerin yaşam koşullarının tespiti ve çözüm önerilerinin, ülkeyi yönetenlere aktarılması amacıyla, konferans, sempozyum, panel, bilimsel araştırma gibi, çalışmalarda yapamamaktadır. Zira Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde mülki amirlikler tarafından sendikamızın kapalı olduğu ileri sürülerek, şube ve temsilcilik açması bile engellenmeye çalışılmaktadır.

Bütün bu nedenlerle, halen 31846/08 No ile AİHM ikinci Dairesin kayıtlarında bulunan dosyanın biran önce sonuçlandırılması talebimizi iletmek için, bugün Türkiye çapında örgütlü olduğumuz il ve ilçelerde şube ve temsilciliklerimiz ile sendikamız üyeleri tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine mektup gönderilmektedir.

Talebimiz gayet açık ve nettir. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi olmak üzere, Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde ayrımsız ‘Herkese’ tanınmış olup, bu sözleşmeleri kanun hükmünde kabul eden, anayasanın 90. Maddesi ile teminat altına alınmış, sendika hakkımızı engellemeyen hukuksuzluğa son verilmesidir. Bu nedenle Avrupa İnsan Hakları mahkemesini Türkiye’yi yöneten iradenin hukuksuzluğuna daha fazla seyirci kalmamaya ve dosyamızı biran önce sonuçlandırmaya çağırıyoruz.” denildi.

Cüneyt ÜNLÜSOY

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 09:43 tarihinde yazdırılmıştır.