Melis Alphan” Toplum gazetecisine sahip çıkmalı"

Lüleburgaz Belediyesi Kültür Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri’nin 1 Ağustos 2018 Çarşamba günü konukları Gazeteci ve Yazar İsmail Saymaz ile Gazeteci Melis Alphan oldu.
Melis Alphan” Toplum gazetecisine sahip çıkmalı  

Lüleburgaz Belediyesi Kültür Etkinlikleri kapsamında 2017 yılından beri düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri’nin bu yılki ikinci etkinliği 1 Ağustos 2018 çarşamba günü saat 19.00’da Zübeyde Hanım Parkı’nda gerçekleştirildi. ‘Umut Verenler Medya’ adını taşıyan söyleşinin moderatörlüğünü ünlü Sunucu Celal Pir üstlenirken, muhalif yönüyle tanınan ünlü Gazeteci ve Yazar İsmail Saymaz ve Gazeteci Melis Alphan konuşmacı olarak yer aldılar. Etkinlikte ilk sözü Gazeteci Melis Alphan aldı. Melis Alphan, sadece ülkemizde değil, gazetecilik mesleğinin dünyada da kötü bir durumda olduğunu söyleyerek gazeteciliğin serbest gazeteciliğe doğru ilerlediğini belirtti. Alphan “Türkiye gazeteciler hapishanesi durumuna geldi. Fakat kurumların yandaş hale gelmesi bu mesleği bitirmez. Gazetecilik bitecek bir meslek değildir.” dedi. Celal Pir’in, İsmail Saymaz’ın 2014 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından seçilen 100 basın kahramanı arasında yer aldığını söylemesi üzerine İsmail Saymaz “ Basın kahramanı olarak görülmemin sorumlusu devlet ve ihmalkâr kamu görevlileridir.

Devlet tarafından bana karşı sürekli dava açılıyor. Ben devletten korkarım, vergimi aksatmadan öderim. Devlet benimle boşuna uğraşıyor. Açılan her davayı kazandım. Bir valiye karşı dava kazanan tek gazeteciyim. Ali İsmail Korkmaz haberim sayesinde basın kahramanı olarak gösterildi. Keşke o olay hiç yaşanmasaydı. Keşke ben yazmasaydım da ödül almasaydım. İşimi yaptığım için ödül aldım. Mesleğimi sevdiğim için işimi yapıyorum. “ dedi. Kırklareli’nin kültür kenti olduğundan ve sanata verdiği öneminden bahseden İsmail Saymaz

 

“Sebahattin Ali heykeli sadece Kırklareli ve Mersin’de bulunuyor. Mersin’de ki görünür bir yerde de değil. Kırklareli’ye bu ülkenin en büyük romancılarından Sebahattin Ali’yi yaşattıkları için teşekkür ediyorum.” dedi. Etkinlik halkın medyayla ilgili sorularının Saymaz ve Alphan tarafından cevaplanmasıyla devam etti.  Etkinlik halkın medyayla ilgili sorularının Saymaz ve Alphan tarafından cevaplanmasıyla devam etti. Yücel Erkal, İsmail Saymaz’ın Karadeniz’de kurulması düşünülen termik santrale karşı çıktığını söyleyerek; sosyal medya üzerinden Kırklareli’ye de kurulması planlanan termik santrale karşı bir kampanya başlatmasını istedi. Etkinlikte Lüleburgaz Eski Belediye Başkanı Emin Halebak, özgürlüklerin sınırsız olmadığını düşündüğünü söyleyerek; basının toplum adına siyasetçileri denetlediğini fakat basının denetlenmediğini söyledi. Ardından konuşmasını sürdüren Gazeteci Melis Alphan “ Varlığını bilmediğim gazeteciler ve medya kuruluşları türedi. Ben bunları basın mensubu olarak görmemek gerektiğini düşünüyorum. Toplum gazetecisini kendisi seçmeli ve sahip çıkmalı. Medya kuruluşlarının sahipleri sadece kağıt üzerinde öyleler.” dedi. Melis Alphan’ın ülkemizde sadece köşe yazarları okunduğunu söylemesi üzerine İsmail Saymaz da gazetecilerin kanaat önderi olmadığını, köşe yazılarına göre değil haberlerine göre değerlendirilmeleri gerektiğini belirtti. Etkinlikte yerel medyanın sorunları üzerinde de duruldu. Etkinlik Gazeteci İsmail Saymaz ve Melis Alphan’ın sözlerini tamamlamasının ardından sona erdi.

Buğra KAYA

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 08:16 tarihinde yazdırılmıştır.