Lüleburgaz’da ‘Çiftçiler Günü’ kutlandı

Lüleburgaz Ziraat Odası tarafından 14 Mayıs 2018 pazartesi günü Lüleburgaz Eski Hükümet Konağı önüne çelenk konularak ‘Dünya Çiftçiler Günü’ kutlandı.
Lüleburgaz’da ‘Çiftçiler Günü’ kutlandı  

Eski Hükümet konağı önünde bulunan Atatürk Heykeli’ne çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okundu. Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

“Çiftçimizin büyük kısmı borçlu”

Çiftçinin zorda olduğunu belirten Başkan Birgün ‘’ 14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir. 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye tüm ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir. Tarım sektörü nüfusumuzun yüzde 35ini, aktif iş gücünün yüzde 45’nini istihdam kaynağı olarak büyük önemini korumaya devam etmektedir. Nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşamakta ve çiftçilik yapmaktadır. Tarım sektörü ülke nüfusumuzun beslenmesi, ihracata dolaylı ve doğrudan katkı yapması gibi nedenlerden dolayı ekonomimize büyük katkı sağlar. Ülkemizde tarım kesimi dağınık ve az sayıda teşkilata sahiptir. Dünyamız ve ülkemiz nüfus artışına karşılık, oransal olarak tarım alanlarının azalması nedeniyle, üretimde artış ve çeşitlilik sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturularak, aynı tarım alanlarında daha fazla ürün alınması, üretim miktarlarının arttırılması zorunluluk halini almıştır.  Köylerde çiftçilik yapan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün azalmaktadır. Mazot, gübre ve ilaç fiyatları devamlı artmaktadır. Topraklarımızın büyük bir kısmı el değiştirdi, fabrikalar kuruldu. Çiftçimizin büyük bir kısmı borçlu durumdadır. Pahalıya üretip, ucuza satıyoruz. Bu dengesizlik bizi üzüyor. Fiyat istikrarının yanında kalite ve verimi artırmakta çok önemlidir. Bugün çiftçilik en büyük riskle karşı karşıya olan sektördür. Ulusal gelire yüzde 12lik katkı sağlamamıza rağmen bu gelirden sadece yüzde 1’lik pay alıyoruz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi Türk köylüsü yurdun efendisi ve gerçek üreticisidir. Emekleri ile bize zenginlik kazandıran tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutlarım.’’ dedi.  Törene CHP Lüleburgaz İlçe Örgütü, İYİ Parti İlçe Teşkilatı ve Lüleburgaz Vergi Dairesi Müdürü Remzi Üver de katıldı.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 19:26 tarihinde yazdırılmıştır.