Lüleburgaz Belediyesi Trakya’nın ‘En Yeşil Ofisi’ oldu

Lüleburgaz Belediyesi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) geçtikten sonra iş süreçlerini hızlandırdığı gibi kâğıt tüketiminde ciddi anlamda bir tasarruf sağlayarak doğa korumasına önemli bir katkıda bulundu.
Lüleburgaz Belediyesi Trakya’nın ‘En Yeşil Ofisi’ oldu

 Lüleburgaz Belediyesi, enVision tarafından yapılan araştırmada ‘En Yeşil Ofisler’ listesinde belediyeler kategorisinde Trakya Bölgesi birincisi oldu. Dünyada her yıl ormanlarının %1,3’ü kâğıt üretiminde kullanılıyor. Bu miktar, 40 milyon hektara (İsviçre büyüklüğünde bir alana) denk geliyor. Sadece ABD’de 4 trilyon dokümanın bulunduğu ve her gün 1 milyar fotokopi çekildiği, bir dokümanın ise hayatı boyunca 19 kez kopyalandığı hesaplanmıştır. Dünyanın 16. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi konumunda olan ülkemizde de durum çok farklı değil.

Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre; Türkiye’de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün, yani ortalama 140 sayfa. Finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına tüketilen kâğıt miktarı ise 180 sayfaya ulaşıyor.

Çevre dostu EBYS

Belediyeler de kâğıt tüketiminin yaygın olarak görüldüğü kurumlar arasında yer alıyor. Orta büyüklükte bir belediyede yıllık yaklaşık 1,5 milyon kâğıt tüketiliyor. Ancak, bu genel olumsuz tabloya rağmen teknoloji cephesinden umut verici haberler de gelmiyor değil. Gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde geleneksel yöntemler yerine, Elektronik Belge Yönetim Sistemlerinin (EBYS) kullanılmasındaki artışa paralel olarak çevremizin korunması konusunda önemli adımlar atılıyor.

Milyonlarca kâğıt kurtuldu

Çevre Dostu bu kurumlarımızdan biri de Lüleburgaz Belediyesi. enVision tarafından yapılan özel bir araştırmanın sonuçlarına göre; EBYS projesinin başlangıcından bugüne kadar geçen sürede, elektronik belge yönetimine bağlı olarak çevreye katkı şu şekilde gerçekleşti;

Tam olarak 338 ağaç kesilmekten kurtarıldı, 1,6 milyon litre su tasarrufu sağlandı, 96 ton karbondioksit salınımı engellendi ve 7 ton atık önlendi. Böylelikle bir buçuk yıl içinde yaklaşık 2,8 milyon adet A4 kâğıdın çöpe gitmesi de önlenmiş oldu.

“Çevreci Lüleburgaz”

Konuyla ilgili görüş bildiren Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Elektronik Belge Yönetim Sistemi kullanmaya başladıktan sonra, belediye iş süreçlerini optimize ederek ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağladıklarını kaydetti.

Başkan Halebak, EBYS ile evrakla yürütülen iş süreçlerini otomatik hale geldiğini, karar verme süreçlerinin hızlandığını, işlem kuyruklarının ve tamamlanma süresinin kısaldığını, insan hatalarının ortadan kalktığını, kurum içi iletişim kanallarının daha iyi hale geldiğini belirtti.

‘En Yeşil Ofis’ kategorisine girmelerinden dolayı gurur duyduklarını kaydeden Başkan Halebak, konuyla ilgili olarak, “İnsan ve doğa arasındaki ilişki, sürdürülebilir yaşam; insanın doğa ile olan ilişkisinde geçmişten bugüne yaptığı doğrular ve yanlışlar ne yazık ki tükettiğimiz, kirlettiğimiz dünya hele hele gelişmekte olan ülkelerde yeni yeni farkına varılan bir olgu. Tarihin önemli bir kırılma noktalarından birini yaşıyoruz. Tüketime dayalı ve yapılan sürdürülebilir olmayan tercihlerin doğal ve sosyal-ekonomik yaşama etkileri her geçen gün ürkütücü boyutlarda yaşantılarımızı etkiliyor. Yaşamın devamlılığı için yeni davranış ve tutumları içeren yaklaşımlar artık bir zorunluluk hali. Teknolojik gelişmeler bu konuda çok kıymetli fırsatları sunuyor. Kadim geçmişin, “Yeni Hikâyesini ” ancak böyle yazabiliriz. Ekolojik ayak izimizi hesaplayabilme, kendi tüketim alışkanlıklarımızın dünya üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu değerlendirebilme ve tasarrufa yönelmemize olanak sunuyor. EBYS ile hem kurumsal hem de kentte yaşayanlardaki etkileri raporlarıyla izleyebiliyor ve geliştirebiliyoruz.” dedi.

En Yeşil Ofis Hakkında

Türkiye’nin en çok tercih edilen Elektronik Belge Yönetim Sistemi olan ve Bilkent Cyberpark firmalarından CBKSoft Yazılım A.Ş. tarafından geliştirilen enVision yazılımı sayesinde iş süreçleri kolaylaştığı ve hızlandığı gibi, doğa koruma adına da önemli adımlar atmaktadır. enVision’un kâğıtsız ve doğa dostu ‘En Yeşil Ofis’ konsepti ile birçok kamu kurumu, belediye ve özel sektör firması bir yandan doğamızın korunması katkı sunarken, diğer yandan da kaynaklarını daha etkili kullanarak önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktadır.

CBKSoft Genel Müdürü Salih Kanlı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Daha yeşil bir dünya için herkese sorumluluklar düşüyor. Geliştirdiğimiz teknolojiler ile bu anlamda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdiğimiz için mutluyuz. Elektronik Belge Yönetim Sistemleri kullanımı sayesinde ‘En Yeşil Ofis’ konseptine geçen tüm kurumlarımıza gösterdikleri duyarlılıktan ötürü, gezegenimiz, ülkemiz ve gelecek kuşaklar adına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

 

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 07:05 tarihinde yazdırılmıştır.