Hedef olmadan başarı gelmez

Deniz İrem Ergüney girdiği LYS sınıfından aldığı başarıyla Lüleburgaz’ın gururu oldu. Lüleburgaz Lisesi’nde okuyan Ergüney aynı zamanda sınava ilçemizde üç yıldır eğitim veren Ekol Dershanesi ile birlikte hazırlandı.
Hedef olmadan başarı gelmez
Söyleşi: Şuayip EVİN
 
Deniz İrem Ergüney girdiği LYS sınıfından aldığı başarıyla Lüleburgaz’ın gururu oldu. Lüleburgaz Lisesi’nde okuyan Ergüney aynı zamanda sınava ilçemizde üç yıldır eğitim veren Ekol Dershanesi ile birlikte hazırlandı. Hem okuduğu okul hem de gittiği dershane daha önce birçok öğrencisini Türkiye’nin en iyi üniversitelerine gönderdi. Deniz İrem Ergüney’de onlardan biri olup Boğaziçi Üniversitesi’nin Rehberlik ve Psikoloji Danışmanlığı Bölümü’nü kazandı. Sözel bölümde Türkiye 1200’üncüsü olan Ergüney ile başarısının sırlarını, sınava nasıl hazırlandığı, başarıyı yakalanmak için ne yapılması gerektiğini hepsini ve daha fazlasını konuştuk.
İşte o keyifli söyleşi;
 
 
Kendini kısaca tanıtabilir misin?
1994 Lüleburgaz doğumluyum. İki kardeşiz ailemin en büyük çocukları benim. Bir tane altıncı sınıfa geçen kardeşim var. İlkokulu Lüleburgaz İlköğretim Okulu’nda okudum. Azimli bir ilkokulun ardından Lüleburgaz Lisesi’ni kazandım. Lüleburgaz Lisesi’nde iyi bir eğitim aldım ama bunu yanı sıra çok sağlam dostluklar elde ettim. Lisede bana yol gösteren öğretmenlerim oldu. Lüleburgaz Lisesi ailesinden olmak benim için her zaman bir onur oldu. O okulda okumanın verdiği mutlulukla da derslerime iyi bir şekilde çalıştım ve liseyi birincilikle bitirdim.
 
Sınava girdiğinde kafanda gideceğin yeri belirlemiş miydin?
 
Kesinlikle belirlemiştim. Daha Lise 1’den beri gideceğim üniversite ve bölümümü belirlemiştim ve bu hedefe ulaşmak için çalıştım. Bunun başarımda büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Başta biraz gelgitler yaşadım mesela siyaset bilimi ve uluslar arası bölümleri de düşündüğüm bölümlerden bazılarıydı. Bu bölümün öğrencileriyle konuştum ve sonunda bana uygun mesleğin rehberlik ve psikolojik danışmanlık olduğunu anladım.
 
Sınava hazırlanmaya ne zaman başladın?
 
Sınava lise 1’in başlarından beri düzenli olarak çalıştım. Ancak ağırlıklı olarak çalışmaya 11. sınıfı bitirdikten sonra başladım ve çok yoğun bir 12. sınıf geçirdim.
 
Böyle bir derece yapabileceğini düşünmüş müydün?
 
Çalıştıktan sonra her şeyin olabileceğini biliyordum. Her öğrenci sınava girdiğinde güzel şeyler hayal eder. Çalışkan bir öğrenciyim. Hedefime ulaşacağımı düşünmüştüm. YGS sınavında biraz beklediğim derecenin altında kalınca moralim bozulmuştu. Ama kendi alanıma çok sıkı çalıştım.
 
Sınava hazırlık süreci genelde sıkıcı bir süreçtir. Çünkü çok yoğun bir tempo içindedirler. Bir yandan okul, bir yandan dershaneler ve kendi çalışmaları derken kendilerine hiç vakit ayıramazlar. Sen bu süreçte zamanını dengeleye bildin mi?
 
Gerçekten çok yoğun bir yıl oldu. Sıkıcı bir dönemdi ama gerek dershane öğretmenlerim gerekse okuldaki öğretmenlerim bu zor dönemde bana çok yardımcı oldular. Eğer belli bir tempoyu tutturmuşsanız çalışmak çok sıkıcı olmaktan çıkıyor ve daha rahat çalışabiliyorsunuz. Ben bu tempoyu tutturabildiğim için zamanımı da ayarlayabiliyordum.
 
Sınavın sonuçları açıklandığında ve bu başarını gördüğünde ne hissettin?
 
Sonuçlar ilk açıklandığı ilk duyduğumda inanamadım, çok şaşırdım. Çünkü o panikle yanlış kodlama yaptığımı bile düşünmüştüm. Sonuçlar açıklanmadan önce önceki senelere oranla daha az net çıkardığımı düşünüyordum. Ama sınavı hiçbir aksilik yaşamadan geçtiğimi görünce çok mutlu oldum.
 
Elde ettiğin bu başarıyı neye bağlıyorsun?
 
Bu başarımda benden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen ailemin büyük payı var. Aynı zamanda başarımda büyük destekleri olan Ekol Dershanesi ve Lüleburgaz Lisesi öğretmenlerime teşekkürlerimi sunuyorum. Başarımı onlara borçluyum. Hedefime ulaşabileceğime inandım ve elimden geleni yaptım.
 
 
Senin gibi sınavlara hazırlanan gençlerin sana göre nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?
 
Öncelikle düzenli çalışmaları lazım bu şekilde sağlam bir temel atarlarsa gerisi gelecektir. Olabildiğince yapamayacağım korkusundan uzaklaşsınlar. Liseye başladıkları günden itibaren düzenli olarak çalışırlarsa başarıyı yakalayacaklardır. Artık sınav sorularını yapabilmek için okuduğunu anlama becerisine sahip olunması lazım bunun içinde bol bol kitap okumaları lazım. Bunun faydasını özellikle Türkçe paragraf sorularında göreceklerdir. Ve kesinlikle atlanmaması gereken bir konu eğer iyi bir puan yaptıysanız ve önünüzde birden fazla seçenek varsa gitmeyi düşündüğünüz üniversitelerinin tanıtım günlerine gitmelerini tavsiye ediyorum.
 
Gideceğin üniversitenin yeteri kadar araştırmasını yaptın mı?
 
Evet yaptım. İlk olarak düşündüğüm tüm üniversitelerin tanıtım günlerine gittim. Akademik kadrolarını ve yurt dışı olanaklarını inceledim hangi bölümde hangi okulun daha iyi olduğunu araştırdım ve ona göre kararımı verdim.
 
İlk hedefin Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanmaktı ve bunu başardın. Peki, üniversiteden sonraki hedefin nedir?
 
Bu konuda henüz pek araştırma yapmadım ama iki yıl yurt dışında eğitim alıp danışmanlık bürosu açmayı düşünüyorum.
 
Neden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nü seçtin?
 
İnsanların sorunlarını dinleyip onlara çare bulmak gerçekten ilgimi çeken bir konuydu. Ama bunun için psikolojiyi de seçebilirdim. Bu bölümü seçmemin asıl nedeni öğrencilere yardım etmek. Onları kendi yeteneklerine uygun alanlara yönlendirmek kendini tanımalarına yardımcı olmak ve nitelikli bireyler olarak yetişmelerini sağlamak istediğim için bu mesleği seçtim.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 15:41 tarihinde yazdırılmıştır.