Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 03 Temmuz 2013, Çarşamba 09:09:19 tarihinde eklendi. 533 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İÇECEKLERİN EFENDİSİ SUDUR -

İÇECEKLERİN EFENDİSİ SUDUR

Su, hepimizin çok iyi bildiği, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşur. Ama suyu oluşturacak şekilde bir araya geldiklerinde, sıvı bir birleşik oluyorlar. Bunun dışında su vücudumuz için gerekli pek çok minerali de bünyesinde bulundurmaktadır. Normal içme suyu alımı bir insanın lityum, çinko, kalsiyum, bakır, magnezyum, demir ve flor ihtiyacının yüzde 10’nun karşılar. Bu miktar, besinlerin mineralden zengin olduğu yerlerde önemli olmayabilir.

Suyun magnezyum ve kalsiyum oranı suyun sertliğini oluşturur. Suyun sertliğinin insan sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. İçimi hoş olan sular, daha çok orta sertlikte olan sulardır. Sert sular, fazla sabun sarfına neden olmaları ve endüstriyel kullanıma uygun olmamaları nedeniyle tercih edilmezler.

Besinlerin yakılması ve sindirilmesi, ısı dengesinin sağlanması, sindirim ve solunum sonucu ortaya çıkan atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve hatta vücudun en ufak yapı taşı olan hücrelerin hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için su gereklidir.

Yetersiz su içildiğinde halsizlik, sinirlilik, dikkat eksikliği gibi belirtiler ortaya çıkar. Daha ileri su kayıplarında ise şuur kaybına kadar varılabilir. Hatta vücudumuzdaki su miktarının beşte birini kaybetmek hayati risk altında olduğumuz anlamına gelmektedir.

Yer küremizin yüzeyinin yüzde 71’ini denizler, yüzde 29’unu karalar oluşturur. İnsanın bedeni yüzde 25’ı katı maddeden, yüzde 75’ı sudan oluşmaktadır. Beyin dokusunun ise yüzde 85’i sudur. Kısacası hayati öneme sahip, tatsız, kokusuz, renksiz ve insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli besin öğesidir. Diğer bir söyleyişle içeceklerin efendisidir.

Dünyada yılda 1.2 milyar kişi temiz sudan yoksun yaşıyor. Yılda 5–10 milyon kişi içme suyu ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ı su sıkıntısı çekmektedir. Bu sıkıntı 2050 yılında dünya nüfusunun 2/3’ünü etkileyecek. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde kişi başına günde 160 litre su tüketilirken, bu oran Somali’de 2 ile 10 litre suya düşmektedir. Bu suya ulaşmak için kilometrelerce yol kat etmek zorundadır. Bir litre atık su, 8 litre temiz suyu kirletmektedir. 10 dakikalık bir duş için 132 litre su harcanmaktadır. Suyu kapamadan diş fırçalamak 15 litre su harcatmaktadır. Dünya içme sularının yüzde 60’ı ABD, Çin Endonezya gibi 10 ülke tarafından kullanılıyor. Su, düşünme başta olmak üzere, bütün beyin fonksiyonlarımız için bize güç ve elektriksel enerji veriyor.     

Su eksikliği çeken insanlar, aşırı yorgunluk, hafıza zayıflığı, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik şikayetleri, baş dönmesi ve baş ağrısı, soluma güçlüğü, dolaşım-böbrek yetmezliği, kas spazmları ve kabızlık gibi sağlık sorunları yaşayabilir. 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek