Selam Değerli Okuyucularım,
Bugün size “Mevsimleri Geri Verin” adlı çocuk kitabının yazarı sevgili Elif’i ve kitabını tanıtmak istiyorum. Çünkü eğitim ailede başlar, okulda devam eder diyoruz ya işte siz değerli okuyucularım da evde çocuklarınıza İKLİM KRİZİ hakkında bilgi nasıl vereceğim diye düşünmeyin. Bu kitabı çocuğunuza okurken inanıyorum ki siz de çok şey öğreneceksiniz.
Peki Elif İpek BİLEK kim? 1996 yılında Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Hayrabolu'da tamamladıktan sonra Kırklareli Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler lisans programını tamamladı. Ardından Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde “İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği” üzerine yüksek lisans yaptı. Lise yıllarında yetişkinlere yönelik ilk hikâye kitabı olan "Düşlerimde Bulduklarım", üniversite yıllarında ilk romanı olan "Soğuk Cehennem", ve Kasım 2024'te ise ilk çocuk kitabı olan "Mevsimleri Geri Verin" adlı kitapları yayınlandı. 2024 yılının sonunda "Kırılgan Topraklar: İklim ve Gıda" adıyla yüksek lisans tezini kitap olarak yayınlandı. 2016-2018 yıllarında Consensus isimli dergide editörlük ve yazarlık yaptı. Çeşitli internet sitelerinde yazarlık yaptıktan sonra bir dönem TESA Derneği Siyaset Masasında araştırmacı yazarlık yaptı. 2024 yılında "İpek Yolu Güncesi" ismini verdiği bir blog sayfasını açarak yazılarını yayınlamaya başladı. Güncel olarak çocuk edebiyatı, iklim değişikliği gibi alanlarda araştırma ve çalışmalarına devam ederken yeni eserleri üzerindeki çalışmalarını sürdürmektedir. Lüleburgaz’da yaşayan genç yazarımız İleri Nesil Akademi’de İngilizce öğretmeni olarak çalışıyor. Kitapkolik Lüleburgaz üyesi ve TEMA gönüllüsü.
“MEVSİMLERİ GERİ VERİN”; “Doğanın kaybolan ritmini arayan güçlü bir hikaye. Kitabın kahramanı Lila ile İklim Değişikliğine karşı umut dolu bir yolculuğa çıkacaksınız. Sadece doğayla değil ; insan ilişkilerini, kolektif çalışmanın önemini, doğru iletişim konusunda da derin bir farkındalık kazanacak; her mevsim, her dostluğun , her adımın ne denli değerli olduğunu fark edeceksiniz” diyor öğretmen Yazar İnci Yılmaz ŞİMŞEK . “ Sadece çocuklar için değil tüm insanlık için yazılmış adeta. Güneş kasabasının İklim Savaşçıları hepimize örnek olarak İklim Değişikliğine karşı almamız gereken önlemleri uygulanabilir yönüyle önümüze seriyor “ diyor Sınıf Öğretmeni Seda ÜNVER.
Hikaye de ki kahramanımız Lila bir sabah kalkar ve hava koşulları piknik yapmaya uygun olmadığı için üzülür. Okullar tatil olur. Anne Baba işe gidemez. Yaz mevsimi olmasına rağmen dışarı çıkamayacakları bir hava durumu ile karşı karşıya kalınca nedenini sorgulamaya başlar. Ailesi , İklim Değişikliği yüzünden böyle beklenmedik hava olayları ile daha sık karşılaşabileceklerini anlatır. Lila da bu konuda neler yapabileceklerini araştırmaya başlar. Öğretmenine danışır ve sınıf arkadaşları ile kulüp kurarlar ve bir liste yaparlar. Listede ;” Cesur ol, bilgi kirliliğine dikkat et, doğaya karşı nazik ol , tavsiyeleri uygula, çevrene örnek ol, çevreyi temiz tut, kaynakları idareli kullan, tutumlu ol” yazıyordu. Sonra arkadaşları ile 4 gruba ayrılırlar; “Yeşil grup , yeşil alanlar ve çevre ile ilgili ilgilenecek. Mavi grup , suyun temizliği, su tasarrufu ve su kaynakları ile ilgilenecek. Beyaz grup , hava kirliliği ile ilgilenecek. Kara grup , tarım ve toprak ile ilgilenecek” diye karar verirler. Sonra kasabayı da bilinçlendirmek için kasabanın belli yerlerine afiş asarak “Doğa ile Dans Partisi”ne davet ederler. “ Mevsimleri Geri Verin; küçüklerden büyüklere doğa için notlar” diyerek parkta büyüklerine; “Toplu taşıma araçlarını kullanalım, bisiklet kullanalım, çevreye çöp atmayalım ,bol bol fidan dikelim, atıklarımızı ayrıştırıp geri dönüşüme kazandıralım, kimyasal içerikli ürünler kullanmayalım, elektrik ve suyu tasarruflu kullanalım, tek kullanımlık plastik kullanmayalım, kullanılmayan fişleri prizden çekelim, bez çanta kullanalım” diye anlatırlar. Hikayenin kalanını merak ediyorsanız Drama Yayın Evinin çıkardığı bu güzel hikaye kitabını ve benzerlerini alıp çocuklarınıza okumanızı öneririm.
Atatürk’ün sözü ile bugün ki yazımı sonlandırmak istiyorum; Küçük Hanımlar Küçük Beyler ! Sizler hepiniz memleketin gülü,yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli,değerli olduğunu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” Sizlere soruyorum çocuklarımızdan bir şey beklemeye yüzümüz var mı? Onlara nasıl bir dünya bırakıyoruz?
DOĞAYLA KALIN …