Kırklareli Valisi Ekici'den Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Milli Mücadele 105 yaşında
Güçlü Tarım, çiftçinin sorunlarını anlattı
Cavit Dedeoğlu hayatını kaybetti
Bu yazı 07 Mayıs 2024, Salı 09:15:07 tarihinde eklendi. 172 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ PROJESİ - Servet Şenyiğit

KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ PROJESİ

 

            Kral Yolu, Baharat Yolu ve İpek Yolu. Bu yollar geçmişte ticaretin adeta kalbiydi. Yüzyıllar boyunca önemli ticaret yollarını hakim olarak gücü elinde bulunduran Çin de bu sayede Sanayi Devrimi’ ne kadar Avrupalı rakiplerine oranla önemli bir ekonomik gelişmişliğe sahip oldu. Bugün ise lojistik sektörünün gündeminde başka bir proje bulunuyor. Tek Kuşak Tek Yol Girişimi Projesi.

          Kuşak ve Yol Girişimi Projesi’ ni Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 2013 yılında Kazakistan’ ın başkenti Astana’ da ki konuşmasında duyurmuştu. Kuşak ve Yol Girişimi başlatılmasından bu yana geçen on yılda dünya çapında yeni uluslararası ekonomik koridorlar ve altyapı projeleri yarattı. Afrika’ dan Amerika’ ya , Asya’ dan Avrupa’ ya onlarca ülkenin içinde olduğu girişim sadece ticaret yollarını değil, kültür yollarını da birbirine bağlıyor. Ticari, kültürel ve teknoloji alanlarında birçok atılımın gerçekleştiği girişim gelecek on yılda daha büyük atılımların kapısını aralıyor.

          24 Kasım 2023’ de “Önümüzdeki On Yıl İçin Daha Parlak Beklentiler” başlıklı belge Kuşak ve Yol Girişimini Destekleme Öncü Grubu Ofisi tarafından hazırlandı. Belgedeki beş hedef neydi? 1-) Daha sorunsuz ve daha verimli bir bağlantı ağı kurmak. 2-) Kapsamlı ve pratik işbirliğinin yeni seviyelere ulaşmasını sağlamak. 3-) Tüm katılımcı ülkelerin halkları için kazanç ve tatmin duygusunu yükseltmek. 4-) Çin’ in açık ekonomisini daha ileri bir aşamada desteklemek için yeni bir sistem kurmak. 5-) Ortak geleceğe sahip küresel bir topluluk vizyonu yaygınlaştırmak.

          Çin, beş kıtada 150’ den fazla ülke ve 30 uluslararası kuruluşla 200’ den fazla Kuşak Yol Girişimi (KYG) işbirliği anlaşması imzaladı. Çin hükümeti bir sonraki aşamada daha da yüksek kaliteli kalkınmaya odaklanacağını belirtiyor. Ekim 2023’ de 130’ dan fazla ülkenin temsilcileri Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki işbirliğini geliştirmek üzere Pekin’ de bir araya geldi. Ekim ayında düzenlenen üçüncü Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu 458 proje üretti ve Çinli finans kuruluşları KYG projeleri için 109 milyar dolar tutarında bir finansman penceresi oluşturdu.

          KYG’ nin en önemli amaçlarından birisi dünyada yoksulluğu azaltmak. Çin’ de başlatılan yoksullukla mücadeleyle birlikte elde edilen başarı dünyada yoksulluk oranının azalmasına ciddi katkıda bulunmuştur.

          Kuşak Yol Girişimi, sunduğu imkanlarla, Türkiye açısından, çıkmaza giren ekonomisi için önemli bir çıkış yolu olmanın ötesinde, ulusal güvenliğini sağlaması ve uluslararası alanda menfaatlerini gerçekleştirmesi bakımından eşsiz bir işbirliği platformu niteliği taşıyor.                                                   

 servetsenyigit@gmail.com

...

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek