Topçu Baba Derneği’nden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ziyaret
KTSO’dan Milletvekili Sarıçam’a ziyaret
SEÇİM BİTTİ YANKILARI SÜRÜYOR
Bu yazı 30 Nisan 2024, Salı 09:26:42 tarihinde eklendi. 256 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

23 NİSAN BALON BAYRAMI DEĞİLDİR - Servet Şenyiğit

23 NİSAN BALON BAYRAMI DEĞİLDİR

 

          23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ nın 104. Yılını kutladık. Coşkuyla kutladık demek isterdim ancak, coşku yoktu. Çevremdeki apartmanların büyük çoğunluğunda tek bayrak vardı. Bir tane 3 bayrak asılı apartman görebildim. Halkımızın ulusal bayramlara duyarsızlığı gittikçe artıyor muydu?

          23 Nisan 1921 yılında kabul edilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı, yeni Türk devletinin ilk bayramıydı ve 23 Nisan 1922’ de Ankara’ da ilk kez kutlamalar yapılmıştı. TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal’ in desteğini alan Himaye-i Etfal Cemiyeti yöneticileri 23 Nisan 1923’ ten itibaren cemiyet adına yardım toplamaya başladılar. 1924 kutlamalarında Latife Hanım’ ın Himaye-i Etfal temsilcisi olması ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’ nın da Himaye-i Etfal Cemiyeti’ ni açıkça desteklemesi ile 1925’ den itibaren 23 Nisan’ a Hakimiyet-i Milliye Bayramı yanında “Çocuk Günü” ve “Çocuk Bayramı”’ da denilmeye başlandı.

          Çocuk Bayramının amacı, çocukların eğlendirilmesinin yanında toplumun farklı çocuk sorunları ile ilgilenmesini sağlamaktı. Özellikle çocuk ölümlerinin azaltılarak nüfusun artışının desteklenmesi ve çocuklara ulusal bilincin öğretilmesi bunların en önemlileriydi. Bu amaçla da, Mustafa Kemal Paşa ve hükümetin desteği ile 1929 yılında “Çocuk Haftası” adıyla yedi güne çıkarılmış ve kutlamalardaki etkin rol Türk Ocakları’ na verilmişti.

          Ankara’ da açılan Büyük Millet Meclisi, tarihi anlamda ilk kez padişahsız açılmıştır. Devrimci tarihimizin üçüncü Meclis girişimidir. 1876 yılında açılan birinci Meclis Anayasal düzene geçişte önemli adım olmuştur. 1908’ de açılan ikinci Meclis ise Padişah’ ı hedef almış ancak onu değiştirmiş, yıkamamıştır. Tarihi alt üst sonrası  1920’ de açılan üçüncü Meclis ise Padişahsız açılmış ve vatanı işgalden kurtarma hedefi gütmüştür. Bunu başarınca da büyük devrimleri gerçekleştirmiştir. Zaten bu anlamda ilk Meclis devrimcidir! Aslında önce devrim yaptık sonra kurtulduk. Bu da en sade halk iradesiyle yapılmıştır. Devrimcidir ve dünya çapında büyük bir devrim inşa etmiştir.

          1980 darbesiyle birlikte 23 Nisan’ ın Ulusal Egemenlik vurgusu gitmiş ve yalnız ca Çocuk Bayramı kalmıştır. Bu yıl ki 23 Nisan tarihli gazetelere baktığımızda yalnızca çocuk bayramı vurgusunu gördük. Ulusal Bağımsızlığı konu alan, konferans, panel duyurusu gören, duyan veya gidip izleyen var mı? Hepimiz emperyalizmin bize dayattığı kültürel yozlaşmanın girdabına girdik ve kendimizi akıntıya bıraktık. Mücadele eden ve savaşanlar azınlıkta olsalar da onları kutluyorum.

servetsenyigit@gmail.com

...

 


Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek