Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 01 Kasım 2023, Çarşamba 09:15:44 tarihinde eklendi. 823 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KÜRECİK İSRAİL’ İN TÜRKİYE’ DEKİ GÖZÜDÜR. - Servet Şenyiğit

KÜRECİK İSRAİL’ İN TÜRKİYE’ DEKİ GÖZÜDÜR.

 

          NATO’ nun Malatya Kürecik’ te bulunan balistik füze takip kontrol radarı, aslında NATO ülkelerini değil İsrail’ i korumaktadır. NATO’ nun 2010 Lizbon Zirvesi’ nde alınan karar gereği, ABD Füze Kalkanı projesine Avrupa’ yı katma amacıyla 2012’ de Kürecik’ e Balistik Füze Erken İhbar ve Takip Radarı konuşlandırmıştır. AN/TPY-2 Radarının menzili 4 bin 700 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Balistik füzeleri görebildiği mesafe yaklaşık bin kilometredir.

          Bu radarın aynısı İsrail’ de de konuşlandırılmıştır. Ancak, İsrail’ in İran’ a olan uzaklığı nedeniyle İsrail’ deki radar İran’ dan atılacak füzeyi geç görebilmektedir (atıldıktan yaklaşık 300 kilometre sonra). Kürecik’ teki Balistik Füze Erken İhbar ve Takip Radarı, NATO radarı olmakla beraber yaklaşık 200 milyon dolar maliyetle ABD tarafından kurulmuştur. Orada bulunan yaklaşık 15 kadar ABD personeli sistemin çalışmasını kontrol ve bakımından sorumludur. Radarın dış güvenliğini de Türk Silahlı Kuvvetleri sağlamaktadır.

          Radar esas olarak 2000’ li yılların başından beri İran’ ın balistik füzelerinin İsrail’ i tehdit olarak değerlendirilmesiyle, İran’ a karşı kurulmuştur. İran’ dan Avrupa’ ya doğru atılacak balistik bir füzenin önlemesini yapacak Anti Balistik Füzeler Romanya’ nın Develus Üssü’ nde konuşludur. Avrupa’ ya yönelen İran balistik füzeleri, buradaki anti balistik füzelerle önlenebilecektir.  İran’ dan atılan balistik bir füzenin izini gören Kürecik Radarı , gördüğü izi otomatik olarak Almanya’ da bulunan Ramstein NATO Üssü’ ne aktarmaktadır.  Orada radar ekranı başındaki görevliler, düşen izin sahte mi, dost mu, düşman mı olduğunu değerlendirirler. Bu değerlendirme sonucunda düşman olarak tanımlandıysa  olası yön ve düşeceği yer vs hesaplanıp en yakın Balistik Füze Önleme Rampası’ na bilgi aktarılıp ateş emri verilir.

          İran İsrail arası 1500 kilometredir. İran’ dan atılan balistik füze 7 dakikada Tel Aviv’ i vurabilmektedir. Kürecik radarının iz aktarması sayesinde İsrail bu füzeyi 6’ ncı dakikada İsrail dışında önleyebilmektedir. Türkiye’ nin Kürecik’ i kapatma irade ve kararlılığının Türkiye’ ye kazandıracakları çok önemlidir. Öncelikle, İsrail’ e geri adım attırarak katliamları durduracaktır. Sonrasında; Her fırsatta Türkiye’ yi sömürgesi gibi görmeye çalışan PKK destekçisi ABD’ ye karşı Türkiye’ nin gücünü gösterecek ve Türkiye ile ilişkilerine çeki düzen vermesini sağlayacaktır. Türkiye’ nin dünya üzerindeki prestijini ve güvenilirliğini bir kat daha da artıracaktır.

          Kınamakla, mitinglerle bir yere varılamayacağı görülmüştür. AKP iktidarından Kürecik radarının bir an önce kapatacak cesur, ciddi adımlar atması halkımızın beklentisidir.

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek