BRICS terimi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bu ülkeler dünya nüfusunun 3.1 milyarını (%41’ ini) temsil etmektedir. Yine bu beş ülke toplamda 18 trilyon dolar GSYIH’ ye sahipler. Bu rakam dünya üzerinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değer toplamının %23.2’ sini oluşturmaktadır.
BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur. Emperyalizme ve onun tahakküm araçlarından biri olan doların hakimiyetine son vererek milli devletlerin kendi paralarıyla ticaret yapmalarını hedeflemektedir. Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere yardım ederek kalkınmalarını sağlamak amacıyla IMF ve Dünya Bankasına karşı Kalkınma Bankası kurulmuş ve bugüne dek 289 projeye katkı sağlanmıştır. BRICS Gelişim Bankası dönem Başkanı Belma Roussel dolara bağımlılığı azaltmak ve dolarsızlaşmayı hızlandırmak için örgüte üye ülkelere kendi para birimleriyle ve çok düşük faizle kredi açmaya başlayacaklarını açıkladı.
Ağustos ayında Güney Afrika’ nın başkenti Johannesburk’ ta toplanan beş ülke aralarına katılmak için başvuru yapan 22 ülkeden altı ülkeyi aralarına kattı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Etiyopya ve Arjantin artık BRICS üyesi. Çok kutuplu dünya genişliyor. En büyük dokuz petrol üreticisinden altısı artık BRICS üyesi. Örgüt yeni üyelerle dünya petrol rezervlerinin yüzde 44.35’inin sahibi olacak. Gıda üretiminin yarısını ve dünya nüfusunun yüzde 45’ ini oluşturacak. Satın alma paritesi açısından gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 65 trilyon dolara ulaşacak. BRICS antiemperyalist bir örgüt ve emperyalizme darbeler vurarak daha insancıl bir dünya kurulması için çalışıyor.
Amerika’ daki trafik kazalarını bile veren Türk televizyon kanalları, dünya nüfusunun yüzde 40’ ını barındıran, dünya gelirinin yüzde yüzde 30’ una sahip olan bir örgütün üç gün süren toplantısını vermiyor. Görevi halkı bilgilendirmek olan kanallardan Ulusal Kanal hariç tüm kanalları kınıyorum.
RTE Hükümeti bu kadar etkili bir uluslararası örgüt olan BRICS’ e katılmak için hiçbir girişimde bulunamadı. BRICS tam olarak Türkiye’ nin gereksinimlerine karşılık gelen politikaları savunuyor. Türkiye ise gereksiz yere zaman harcayarak modası geçmiş Atlantik modeli ile krizi atlatmaya çalışmaktadır. RTE önceki yıllarda Türkiye’ nin de örgütle ilgilendiğini açıklamıştı ancak NATO ve ABD’ ye nasıl yaranırım diye çırpınıyor. Çünkü korkuyor. Finlandiya ve İsveç’ in NATO’ ya girişindeki çırpınışlarını gördük. Türkiye Amerika’ dan korkmak yerine onunla mücadele eden BRICS ve ŞİÖ’ ye üyelik için başvurmalıdır.
servetsenyigit@gmail.com