Atatürk heykeline zarar vermeye çalışan kişi hakkında işlem başlatıldı
Pavli Panayırı bugün başlıyor
Lüleburgaz’da uyuşturucu operasyonu
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde Çocuk Acil Müşahade alanı
Bu yazı 02 Ağustos 2023, Çarşamba 09:10:29 tarihinde eklendi. 1099 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

HAYATINIZI MONOTONLUKTAN KURTARIN - Burcu Çalışkan

HAYATINIZI MONOTONLUKTAN KURTARIN

 

Hemen hemen hepimiz yeni şeyler yapmayı seviyor, hatta yeniliklere bayılıyoruz. Yeni yerler keşfetmek için seyahat etmek, yeni insanlar tanımak için kurslara yazılmak, yeni açılan restoranlarda yeni tatlar deneyimlemek gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirmemizin ardındaki nihai motivasyon monotonluktan kurtulma ve can sıkıntımızı giderme çabası. Elbette rutinlerini seven, alışkanlıklarından vazgeçmeyen, bildiği, tanıdığı yerlerde mutlu olanlarımız da var; ancak hayat, aslında konfor alanımızın tam da dışında akıp gidiyor. Bu yüzden yenilik şart!

Aksi halde canımız sıkılmaya başlayabiliyor. Hele ki ekranlara bağımlı olduğumuz, başımızı telefondan, tabletten kaldırmadığımız, sosyalleşmediğimiz modern çağımızda çok daha hızlı sıkılabiliyoruz. Üzerine bir de yoğun iş temposu ve stres eklenince hepimiz can sıkıntısının esiri oluyoruz. Ama bu durumu tersine çevirebiliriz. İlk yapmamız gereken sıkıntımızın altındaki nedeni fark etmek ve onun üzerine gitmek… Çoğumuzun yaşadığı bu can sıkıntısının başlıca nedenleri ve çözüm önerileri arasında şunları sıralayabiliriz:

Hepimizin beyninin yeni uyaran arayışına hızlı ve etkili bir çözüm getiren sosyal medya ve teknoloji aslında sanıldığı gibi can sıkıntısını gidermenin değil, daha da sıkılmamızın en önemli sebepleri arasında. Canımız sıkıldığında Instagram’da saatler geçirmek, boş zamanımızın tamamını bilgisayar oyunları oynayarak doldurmak, YouTube’ta komik videolar izlemek sıkılma hissini geçici olarak engellese de, uzun vadede yaşam tatminimizin azalmasına ve zamanımızı boşa geçirmiş gibi hissederek daha da sıkılmamıza neden olabiliyor.

Peki ne yapmalı? Teknolojiyle olan ilişkimizin her zamankinden daha fazla olduğu şu dönemde özellikle mecbur olmadığınız zamanlarda bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların kullanımına kısıtlama getirmek, sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı azaltmak ve buna ayırdığınız zamanı anda kalmanıza yardımcı olabilecek meditasyon, egzersiz, örgü, resim, kitap okumak gibi aktivitelerle doldurmak sıkılma hissinden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Hafta içinde yaptığınız işleri gözden geçirdiğinizde, sürekli olarak aynı işleri aynı rutinde sürdürmek zorunda olduğunuz bir düzeni izliyorsanız sıkılmamanız neredeyse mümkün değil. Tüm dikkatinizi aynı ya da benzer görevlere uzun süre odakladığınızda yaptığınız iş her ne olursa olsun sıkılmanız kaçınılmaz. Özellikle pek çoğumuzun evden çalışma düzenine geçtiği şu dönemde ofise gitmiyor olmak, çalışma arkadaşlarınızla olan paylaşımlarınızın sınırlanması, iş çıkışında arkadaşlarınızla yaptığınız spontane buluşmaların rafa kalkması gibi eski yaşamınıza küçücük de olsa farklı dokunuşlar getiren pek çok günlük deneyimin artık olmaması, home-office çalışmalarının aktif olarak devam ettiği şu dönemde sıkılmış hissetmenizin en önemli sebepleri arasında olabilir.

Ne yapmalı? Rutinler, bolca uyaranla dolu bir dünyada konforlu ve rahat hissedebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz şeyler olsa da, zihnimizin biraz özgür alana ihtiyaç duyduğu da bir gerçek. Çalışma sırasında sık sık mola vermek, hiç denemediğiniz yeni hobilerle ilgilenmek, çalışma ortamınızda yeni düzenlemeler yapmak, iş arkadaşlarınızla çalışma saatleri dışında da iletişimde kalmak, zaman zaman rutinlerin dışına çıkmak ve/veya yeni rutinler geliştirmek sıkılma hissini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Sevgiyle kalın…

Yazdır Paylaş
Diğer Burcu Çalışkan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek