Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 19 Temmuz 2023, Çarşamba 09:11:50 tarihinde eklendi. 1094 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

2023 Seçimlerinin Ardından - Ozan Akarsu

2023 Seçimlerinin Ardından

 

Türkiye’de bazı günler, hatta bazı haftalar vardır ki; yaşanan olaylar hakkında durup düşünmek ve bunu dile getirmek için size bir fırsat vermez. Öylesine yoğun bir tempoda gündem akar gider ki; sabah yazdığınızın akşam ne kadar eksik veya yanlış olduğunu görürsünüz. Şüphesiz 2023 Seçimleri öncesinde ve sonrasında böylesine yoğun bir şekilde geldi, geçti ve gitti.

Neredeyse 10 yıldır ülke ve yakın coğrafyada olan gelişmeleri yakından takip eden ben, ilk defa bu kadar zorlandığımı hissettim. Genelde birkaç varsayımımdan biri, bir olay karşısında mutlaka çıkardı ama bunun dışında seçimlere dair meşhur ‘’büyük resmi’’ görmekte oldukça zorlandım. Peki, neyi bildim neyde yanıldım?

Anket şirketlerinin süreç boyunca Kılıçdaroğlu veya Erdoğan’ın oy oranlarını paylaşırken yaptıkları ‘’farklı galibiyet’’ vurgusuna hiç inanmadım. Nitekim hiçbir Cumhurbaşkanı adayı %50 üzerinde oy alamadı ve seçim 2. Tura kaldı.

Seçimde Muharrem İnce’nin kilit adam olacağını söyleyenlere inat, İnce’nin bu süreci partisiyle birlikte kaldıramayacağını düşündüm. Çünkü ilk gençlik yıllarımdan miras bir HEPAR tecrübesi vardır. Haliyle bir rüzgâr ile kurulan partilerin yapısını ve akıbetini çok iyi bilirim. Nitekim kendisi seçimden çekildi. Bu noktada eklemek isterim ki; Zafer Partisi’nin oyunun %7’yi geçeceğini söyleyenlere karşı, seçim barajının düşmesine rağmen %3’ü zor göreceğini söz meclislerinde dile getirdim.

Muhalefet liderlerinden başarısız olanın, bu sefer yaşanacak mağlubiyet durumunda istifa edeceğine inandım ama muhalefet partilerinden hiçbir Genel Başkan istifa etmedi. Aksine süreçten parti içinde güçlenerek çıktılar. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa bir dönem daha koltuklarında oturmaya devam edecekler.

Seçim sürecinde ortaya çıkan bir de muamma var ki; hala çözülebilmiş değil mesela.

Seçimden evvel DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisinin oy oranları ayrı ayrı %2 - 4 arasında veriliyordu, oranlara göre topluyorduk ve en kötü ihtimal %5 ile 7 arasında diyorduk. Sürekli dile getirilen %25 kemik CHP oyuna ekliyorduk en kötü ihtimal %35 olur diyorduk. Üstüne en az %15 İYİ Parti oyunu ekliyorduk ve %50 meclis çoğunluğuna ulaşıyoruz diyorduk. İttifak dışında kalan YSP de en az %10 alır, böylece meclis aritmetiği iyice değişir, haliyle Cumhurbaşkanlığı seçimi de en kötü ihtimalle 2. Turda %52 ile Millet İttifakı adayının lehine sonuçlanır diye belirtiyorduk. Millet İttifakı içindeki İYİ Parti haricindeki bu partilerin oy oranları ne oldu?

Medyada bu konu hakkında olasılık olmadan konuşabilen neredeyse yok gibi. Kimine göre DEVA, Saadet ve Gelecek Partisi en az %7 oy aldı. O zaman CHP bu seçimde %20 oy ile tarihindeki en düşük oyu aldı. Peki ya Demokrat Parti’nin oyu nerede?

Oy oranlarına göre kesin olan bir şey var ki; o da seçimden önce, “Oylarımız % 15 – 20 bandında,” diyen İYİ Parti’nin % 10’nun altında kalması oldu.

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısındaki %48’lik oy dağılımı aşağı yukarı şöyle oluşmuş olabilir: CHP %25, 6’lı Masa bileşenleri %10, YSP %10 ve diğer partiler %3

Hal böyle olunca evdeki hesap çarşıya uymamış, Kemal Kılıçdaroğlu ‘’Ben Kemal Geliyorum’’ demiş ama gelememiştir.

 

(devam edecek)

 

 

 

 



Yazdır Paylaş
Diğer Ozan Akarsu Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek