“DİSİPLİNİ BIRAK SOKAKLARA BAK”
Milletvekili Sarıçam, Orman işçileri ile buluştu
Lüleburgaz yarın sağanak yağışlı
Fahri Özkan’dan “SİSLİ VADİ” açıklaması
Bu yazı 10 Temmuz 2023, Pazartesi 09:15:28 tarihinde eklendi. 1192 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SENİN İLETİŞİM DİLİN HANGİSİ? Günümüzde En Çok Kullandığımız ve Türkçe Zannettiğimiz Kelimeler - Kader Ekiz

SENİN İLETİŞİM DİLİN HANGİSİ?  Günümüzde En Çok Kullandığımız ve Türkçe Zannettiğimiz Kelimeler

 

  Dünya değişiyor, teknoloji hızla gelişiyor; her teknolojik alet ile dilimize birçok yabancı kelime giriyor ya da biz dilimize hızla giren bu kelimeler çok çabuk Türkçe karşılıklarını bulamıyoruz veyahut var olan Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmiyoruz. Oysaki Türkçeyi korumanın bir diğer yolu da bu hızla giren kelimelerin yerine Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmektir.

            Bu yazımda özellikle, yabancı dillerden girmiş ve çok kullanılan bazı sözcüklere örnekler vermek istiyorum. “Kettle” (ketıl)sözcüğü,  kullanmaya başladığımızdan beri bu teknolojik aletle dilimize girdi. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise “su ısıtıcısı”. Niçin kullanmıyoruz bunu?. Suyu ısıtmak için kullandığımız bu teknolojik alet, işlevini anlatan kelime ile gayet güzel anlatılıyor dilimizde. Türkçesini kullanmalıyız ki dilimize yerleşsin.

           Bir diğeri yaptığımız kış hazırlıklarını uzun süre muhafaza etmek için kullandığımız derin dondurucudur. Ne de güzel anlatıyor Türkçede amacını. Neden “deepfreze” (dipfriz) diyelim ki. Dememeliyiz dilimizi korumak istiyorsak.

          Yine elde taşıdığımız dizüstü bilgisayarı anlatmak için “laptop” deyince çok da havalı olmuyor. Sadece özentinin içinde diline yapmış olduğun kötülüğün, yanlışlığın farkına varamıyorsun.

          Daha da saymayla bitmez: lokanta yerine restoran, etkinlik yerine aktivite, hesap yerine adisyon, saldırgan yerine agresif demeye başladık maalesef. Söylendikçe yerleşen bu yabancı kelimeler “Türkçe” değil. Dilimizde kullanıyor olmamız kökenini değiştirmez.

           Şimdi soruyorum size “Sizin ana diliniz Türkçe değil mi” bu da soru mu şimdi, diyeceksiniz belki de. O halde ana dilin Türkçe ise neden Türkçesi varken kullanmazsın? Bu sorunun cevabını okurlarım bulduğunda ve anladığında dilin önemini de keşfedecekler ve dilimizi daha çok önemseyecekler.

 

Yazdır Paylaş
Diğer Kader Ekiz Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek