Belediye Meclisi olağanüstü toplantısını gerçekleştirdi
Engellilerin önüne bir engel daha
Burak Tunçkol’dan Azerbaycan Kültür Ateşesi’ne ziyaret
Bu yazı 19 Eylül 2022, Pazartesi 09:26:02 tarihinde eklendi. 2166 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SENİN İLETİŞİM DİLİN HANGİSİ ANA DİLİN İLE KONUŞMANIN ÖNEMİ - Kader Ekiz

SENİN İLETİŞİM DİLİN HANGİSİ  ANA DİLİN İLE KONUŞMANIN ÖNEMİ

 

Her insan doğduğu andan itibaren ana dili ile konuşur ve ana dilindeki kelimelerle düşündüklerini diğer insanlarla paylaşır. Ana dil bir milleti millet yapan üç önemli unsurdan biridir. Vatan, millet ve dil. İşte ana dilimiz var ise bir millet olarak kimliğimiz, varlığımız var demektir.

          Dilin tanımını söyleyecek olursak dil, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan seslerden örülü sosyal bir kurumdur. Dil canlı bir varlıktır ve toplumda konuşuldukça kelimeler yaşar. Kullanılmayan her kelime o dilin ölmüş kelimeleridir. İşte bizim varlığımızın korunması, dilimizin korunmasıyla eşdeğerdedir. Dilin varsa sen varsın dilin yoksa sen yoksun.

          Ana dilin bir toplumdaki insanlar tarafından korunması, doğru kullanılması, ona gereken saygının verilmesi o dilde konuşan her bireyin sorumluluğudur. Dilin yozlaşmasını ancak ana dilimizi doğru ve öz Türkçe kelimeler kullanarak engelleyebiliriz. Dil canlı bir varlık demiştim. Evet, çünkü her çağda yeni kelimeler o dile teknoloji ve ticaret alanlarıyla girer. Eğer dilde o toplumdaki insanlar tarafından kullanılırsa yerleşir ve belli bir zaman geçtikten sonra o dilin kelimesi olarak kabul edilir. Günümüzde İngilizcenin, daha önceden de cumhuriyetin ilk yıllarında Arapça, Farsça ve Osmanlıcanın etkileri dilimizin içinde kendini gösteriyordu. Dilin diğer dillerden giren kelimeler ile birlikte ana dilde kullanılması belki engellenemez ancak fazla kullanılmasını özendirmezsek onun yerine öz Türkçeyle ana dilini kullanması gerektiğini yerleştirmeye çalışırsak dile giren her kelime dili zenginleştirir fakat dili yozlaştırmamış olur.

          Ana dilimizi kullanırken dilimize giren yabancı kelimelerle değil onların Türkçe karşılıkları ile konuşmalı ve bunu hayatımızın her alanında uygulamalıyız. Dil ancak bu şekilde korunur ve daim olur.

         Değerli okurlarım ana dilimiz korumanız dileklerimle…

Yazdır Paylaş
Diğer Kader Ekiz Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek