“DİSİPLİNİ BIRAK SOKAKLARA BAK”
Milletvekili Sarıçam, Orman işçileri ile buluştu
Lüleburgaz yarın sağanak yağışlı
Fahri Özkan’dan “SİSLİ VADİ” açıklaması
Bu yazı 14 Eylül 2022, Çarşamba 09:21:02 tarihinde eklendi. 2072 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SAĞLIKLI KİLO KAZANIMI İÇİN 8 ÖNERİ - İlke Doğan

SAĞLIKLI KİLO KAZANIMI İÇİN 8 ÖNERİ

 

Kilo almanın, kilo vermekten daha zor olduğunu biliyor muydunuz? Fazla kilolu olmak gibi çok düşük kilolu olmak da sağlıksız bir durumdur. Gelin, sağlıklı kilo almak için neler yapabiliriz birlikte inceleyelim.

 1-  Kilo almaya engel bir sağlık sorununuz var mı?

Genetik, bağırsak sistemindeki bozukluklar, tiroit bezlerinin fazla çalışması, stres, aşırı fiziksel aktivite, yeme bozukluğu gibi durumlar kilo almayı engelleyip zayıflığa neden olabilmektedir. Bunun için öncelikle iç hastalıkları veya endokrinoloji doktoru ile görüşülmeli ve fizyolojik bir sorun olup olmadığı belirlenmelidir.

2-  Kahvaltıya önem verin.

Kilo almak isteyenlerin en iştahsız olduğu öğün çoğunlukla kahvaltıdır. Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Kahvaltıyı dolu dolu yapmak zorunda değilsiniz ancak börek, poğaça gibi boş kalorilerle midenizi doldurmayın. 1 yumurta + 1-2 dilim peynir + 1 meyve gibi alternatifler sağlıklı bir kahvaltı yerine geçecektir.

3-  Sıvı tüketimine dikkat!

Özellikle ana öğünlerden hemen önce veya öğün sırasında tüketilen çay, kahve, su ve meşrubatlar mide hacmini doldurarak besin alımını azaltabilir. Bu nedenle içecekler yemekten en az 30-45 dakika önce veya yemekten sonra içilmelidir.

4-  Çorba tüketimine dikkat!

Yüksek miktarda sıvı içeren çorbalar, tıpkı içecekler gibi mide hacmini azaltıp tokluk hissi yaratabilirler.

Ana yemekte çorba tüketmek istiyorsanız et, yoğurt, yumurta, bulgur, pirinç, baklagiller gibi besin ve enerji değeri yüksek gıdalarla çorbanızın içeriğini zenginleştirebilirsiniz.

5-  Hacimce küçük, enerjisi yüksek gıdalar dostunuz olsun.

Kilo alma sürecinde hacmi küçük ama enerji yoğunluğu yüksek besinler faydalı olacaktır. Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, badem, fındık, fıstık, ceviz gibi besinlere gün içinde öğünlerinizde yer verin. Bunlardan enerji topları, barlar yapabilir; ara öğünlerinizde yoğurt/ayran/kefir yanında tüketebilir; salatalarınızda kullanabilirsiniz.

6-  Salatayı abartmayın.

Bol yeşillikli bir salata; vitamin, mineral, lif açısından zengin olsa da enerji yoğunluğu düşüktür ve mideyi doldurup iştahı kapatma özelliğine sahiptir. Ana yemeğin yanında makul miktarda salata tüketilebilir.

Ana yemek yerine salata tüketilecekse et, tavuk, balık, yumurta, peynir, zeytin, yağlı tohumlar, kuru meyveler ve sağlıklı yağlarla zenginleştirilen salatalar tercih edilmelidir.

7-  Ara öğünleri abartmayın.

Fazla ara öğün yapmak da iştahınızı kapatıp ana öğünlerde yeterli besin yiyememenize veya ihtiyacınızdan az yemenize neden olabilir.

8-  Sporu ihmal etmeyin.

Düzenli spor yapmak iştahınızın açılmasına yardımcı olurken alınan kilonun vücuda dengeli dağılmasını sağlayacaktır.

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek