İlçe Emniyet Müdürü Osman Ünal’a veda
Turhal Kaynak hayatını kaybetti
Serbülent Avcu’dan “GELİN CHP’YE YENİDEN ÜYE OLUN” çağırısı
Alman ve İspanyol bisikletçilere Türk misafirperverliğini gösterdiler
Bu yazı 17 Ağustos 2022, Çarşamba 07:26:59 tarihinde eklendi. 1532 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DÜNYA DA TAYVAN KRİZİ - Metin ATLI

DÜNYA DA TAYVAN KRİZİ

 

 Nur topu gibi bir krizimiz daha oldu, Tayvan krizi. Daha Ukrayna krizini atlatmadan yeni bir kriz çıktı. Pekiyi dünya da bu krizler ne zaman bitecek?  Hiç bitmez. Çünkü kapitalizm bu krizlerden beslenir. Dünya da kapitalizm olduğu sürece, emperyalizm olduğu sürece krizler de hep olacaktır.

           Tayvan,  Çin’in burnunun dibinde bir ada devleti. Devlette diyemiyoruz, çünkü Tayvan’ı devlet olarak tanıyan sadece 13 kıytırık ülke var. Belize, Palau, Honduras gibi. Ya Amerika. Amerika Tayvan’ı devlet olarak tanımadı. Garip değil mi.  Artık şunu bilmeyen kalmadı. Amerika hiçbir ülkeye demokrasi falan götürmez. Ukrayna’yı,  Rusya’yı sıkıştırmak için kullanıyor. Tayvan’ı da Çini sıkıştırmak için kullanıyor. Yoksa demokrasi falan umurunda değil.

         Çin binlerce yıldır güçlü ailelerin oluşturduğu hanedanlıklarla yönetildi. MÖ 200’lü yıllarda Çin hanedanlığı tarafından kuruldu. 1911 yılında ise ülkeyi 260 yıl yöneten son Qing hanedanlığı yönetimi kaybetti. Bundan sonra ülkede Çin milliyetçileri ile komünistler arasında çok kanlı iç savaşlar oldu. Zamanla Mao önderliğindeki komünistler yönetimi ele geçirdi ve Çin Halk Cumhuriyeti Devleti’ni kurdular.  Milliyetçiler ise Tayvan adasına kaçarak burada Çin Cumhuriyeti devletini kurdular. (Tayvan’ın resmi adı Çin Cumhuriyeti’dir). Çin Tayvan’ı ayrı bir devlet olarak kabul etmedi. Zamanla Çin ve Tayvan içişlerinde bağımsız, kendi parlamentosu olan fakat dışişlerinde Çin’e bağımlı bir yönetim şeklinde anlaştılar. Aslında Tayvan halkının yüzde  95’i şimdiki yönetim şeklini destekliyor. Bağımsız devlet olmak isteyen sadece yüzde 5.

         Tayvan,  Çin’in en yumuşak karnıdır. Çin’i karıştırmak istiyorsan Tayvan’ı kaşırsın. O nedenle Amerika sık sık bu olayı kaşımaktadır. En son Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi,   bu olayı kaşımak için Tayvan’a gitti. Ortalık karıştı. Yalnız burada oldukça garip bir durum var. Biden hükümeti küreselcidir ve küreselciler için Çin bir düşman değildir. Düşman Rusya’dır. Beklenildiği gibi Biden hemen bir açıklama yaparak, hükümet olarak bu ziyareti desteklemedikleri söyledi. O nedenle bu Tayvan krizi Biden hükümeti döneminde çok büyümez. Ama Trump tekrar seçilirse her şey değişir.

       Amerika kurumsal bir ülkedir, kim gelirse gelsin politikası değişmez diyorlar ya. Ben buna katılmıyorum. Trump ile Biden dış politikası oldukça farklıdır. Trump zamanında Amerika ile Rusya kardeş gibi oldular.  Putin seçimlerde Trump’u destekledi. Hatta Rus gizli servisi Amerika seçimlerinde hile yapıp Trump’u seçtirdi diye Amerika’da bayağı gündem oldu. Neden böyleydi?  Çünkü Trump ulusalcıydı. Yani zengin şirketlerin Amerika’yı istediği gibi yönetmesine karşı geliyordu. Zenginlerin kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyordu. Trump’a göre Rusya,  Amerika devletine rakip değildi. Rusya ekonomisi ve teknolojisi Amerika için bir tehdit değildi. Trump’a göre esas tehdit Çin’di. Ekonomisi gittikçe güçleniyordu. İyice palazlanmadan tepesine binilmeliydi.

      Ancak Biden gelince bu politika da 180 derece dönüş yapıldı. Biden zenginlerin adamıydı, yani küreselciydi.  Dünya zenginleri için Amerika çok önemli değildir. Bugün Amerika olur, yarın Çin olur. Onlar için çok fark etmez. Bu büyük şirketlerin Çin’de büyük yatırımları olduğu için Çin’e zarar gelsin istemezler. Amerika değil ama Amerikan ordusu zenginler için çok gereklidir. BP, Shell, Chevron gibi petrol devleri ‘Irak’da Saddam bana petrolünü peşkeş çekmiyor, git onu devir’ der. Amerika başkanı da savaş açar ve Saddam ı devirir. ‘Türkiye’yi tam istediğimiz gibi yönetemiyoruz, git orada darbe yap der’ onlarda 12 Eylül Darbesi’ni yapar ve ülkenin başına kendi adamlarını getirip bütün fabrikalarımıza madenlerimize çökerler. Cargill firması ’Bizim Yalova’da ki şeker şurubu fabrikamıza ruhsat vermiyorlar. Git bu işi hallet’ dedi. Bush bunu çözmek için Türkiye ye geldi ve ruhsatı aldı.

       Bu zenginler Çin’i değil, Rusya’yı düşman görür. Çünkü Rusya çok büyük petrol ve maden yataklarına sahiptir. Ama bunları Rus Gazprom şirketi çıkarıyor ve bu zengin şirketler Rusya’yı sömüremiyor. Rusya zora girmeli ve ülkesinin kaynaklarını bu şirketlere peşkeş çekmelidir. Kazakistan petrolünü çıkaran Tengizchevroil firmasının yüzde  80 hissedarı Amerikan ve İngiliz petrol devi şirketlerdir. Petrol zengini Kazak halkı sadece yüzde 20’sini alır. O yüzden Kazaklar fakirken Amerika ve İngiliz halkları zengindir. Rusya’da böyle olmalıdır. O yüzden Ukrayna krizi Rusya’yı zayıflatmak ve kuşatmak için yapıldı. Ya Ukrayna halkı?  Kimin umurunda ki.

       Trump yine aday olacak. Anketler de önde gidiyor. Trump’un evine baskın yaptılar. Amerika’da küreselciler ve ulusalcılar kavga ediyor. Ya Türkiye. Halklar uyanık olursa o ülkeyi sömürmek zordur. Uyanık olacağız. Fabrikalarımızı kapatanlara, madenlerimizi yabancıların kullanımına açan hükümetlere oy vermeyeceğiz. Bunu yapan hangi parti olursa olsun karşı geleceğiz. Ülke olarak zor durumdayız. 2023’te de “Fabrikaları yabancılara sattı ama Ayasofya’yı ibadete açtı” diyenler kazanırsa tek yapılacak şey kalıyor. Ülkemizin ruhuna bir El Fatiha.

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek