HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 01 Temmuz 2022, Cuma 08:01:49 tarihinde eklendi. 1194 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI - Servet Şenyiğit

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI

 

Türk Dil Kurumu Sözlüğü  Kabotaj kelimesini , “ Bir ülkenin iskele ya da limanları arasında gemi işletme işi” olarak tanımlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış sürecinde emperyalist yıkıcı güçlere verdiği kapitülasyon denilen ayrıcalıklardan biri de denizcilik sektöründeydi. Yabancı bayraklı gemiler yük ve insan taşımacılığını tüm Trakya ve Anadolu limanlarında yapma hakkına sahipti.

Genç Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye’ nin Tapusu olan Lozan  Antlaşmasıyla  kapitülasyonları kaldırdı. Kaldırılan ayrıcalıklardan biride denizcilikteki ayrıcalıklardı. TBMM tarafından  20  Nisan 1926  tarihinde kabul edilen yasa 1 Temmuz 1926 ‘da yürürlüğe girdi. Yasa, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması , kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri , Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” diyordu.

Bu yasayla ; akarsularda , göllerde , Marmara Denizi ile boğazlarda , bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez , liman , koy ve benzeri yerlerde , makine , yelken ve kürek ile hareket eden araçları bulundurma , bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca , dalgıçlık , kılavuzluk , çarkçılık , tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtiliyordu.

Denizci derken ; denizcilik alanında ve sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör çalışanları , işverenleri anlaşılır. Denizci olmak , üretken olmaktır , mücadeleci olmaktır , haksızlıklara izin vermemek , haklarını sonuna kadar korumaktır. Kişisel çıkarları ile ülke çıkarlarını paralel olarak düşünmektir. Boğazlarımıza ve  Montrö  Boğazlar Anlaşmasına , Münhasır Ekonomik Bölgelerimiz ve Kabotaj haklarımıza , kıyılarımıza , adalarımıza , petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarımıza , diğer deniz kaynaklarımıza  sahip çıkmak , ülkemizin milli menfaatlerini korumak ve buna ilişkin çalışmalar ve düzenlemeler yapmak demektir.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı denizlerdeki bağımsızlığımızın , özgürlüğümüzün ve milli egemenliğimizin temel teminatlarından biridir. Milli egemenliğimiz için Mavi Vatan’ ı iyi anlamalı ve anlatmalıyız. Doğu Akdeniz’ deki ulusal çıkarlarımızı  savunmalı ve korumalıyız.

Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ ün “Denizciliği Türk’ ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız”  sözünü kendimize şiar edinmeliyiz.

servetsenyigit@gmail.com

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek