Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 29 Haziran 2022, Çarşamba 08:55:29 tarihinde eklendi. 1292 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

YANGIN SEZONU AÇILDI - Metin ATLI

YANGIN SEZONU AÇILDI

 

             Hayırlısıyla 2022 yangın sezonu açıldı. Bence zamanıdır, haziranın sonuna geldik. Ama hükümetimiz açılışı 4 Temmuz’da yapacaktı. 1 Temmuz’da kiraladığımız uçak ve helikopterler gelecek, 4 Temmuz’da yangın helikopterlerimize gece görüşü takacak ve sezonu açacaktık. Ama densizin biri bu tarihi beklemeden Marmaris’te ormanı yakmış. Yahu 1 hafta daha bekleyemedin mi. Daha yangın uçaklarımız gelmedi.  

             Geçen yıl orman yangınlarında tam çuvalladık.  Yıllardır orman yangınlarını THK (Türk Hava Kurumu) uçakları söndürdü. Halkımız kurban derilerini hep bu kuruma bağışladı. Onlar da bu derilerden elde edilen gelirle uçakların bakım masraflarını karşıladılar. Ancak hükümetimiz bunu ortadan kaldırdı. Başka kurumlarda deri toplamaya başladı. Fitrelerimizi hep THK’ya verirdik. Hükümetimiz bunu da kaldırdı.

              Geliri olmayan THK 5 yangın söndürme uçağının bakımını yapamadı. Tek çaresi kalmıştı. Devletin açtığı yangın ihalesini almak ve gelecek parayla da uçakların bakımını yaptırmak. Ancak öyle bir ihale yapıldı ki THK’yı adrese teslim devre dışı bıraktılar. İhale şartına 5 ton su kapasitesi şartı koydular. THK uçaklarının kapasitesi 4,9 tondu. Bazıları keşke depoları 5 ton olsaydı diyebilir. Fark etmez ki. O zaman da şartnameye 5,1 ton kapasite şartı koyar, yine devre dışı bırakırlardı.

              Eski orman bakanı “THK uçakları motorlarına kuşlar yuva yapmış, motorları yağ kaçırıyor” dedi. “O yüzden ihaleyi başka şirkete verdik” dedi. Devletimiz bu uçakların bakımını yaptırabilirdi ama yapmadı.  Yeni yangın uçağı alabilirdi ama almadı. İşi Mollayev diye birine verdi.  Rusya’dan uçakları o aldı ve devlete kiraladı. Uçaklara yangın olsun olmasın para ödedik. Geçen yıl günde 1,3 milyon TL para ödedik. Yangın çıkarsa daha çok ödedik. Sonunda bu şirkete dünyanın parasını kazandırdık. Bu şirket geçen yıl yangınları söndürmede çok başarısız oldu ama biz paraları takır takır ödedik.

           Bu hikaye bize aynı zamanda şu an ekonomimizin neden bu kadar bozuk olduğunu da anlatıyor. Bunun gibi o kadar çok yere paramız gidiyor ki artık deniz bitti. Bu sene 3 uçak yerine 20 uçak ve 55 helikopter ihalesi yaptık. Ödeyeceğimiz paraya bak.

      Yıllardır 5 uçakla yangın söndürdük.  Yangın büyük olursa askeri yangın söndürme uçaklarımız devreye girdi. Olmadı birkaç günlüğüne komşu ülkeler uçak gönderdi. Bu işi böyle götürdük. Komşu ülkeler de yangın oldu, biz de uçak gönderdik. Bu sistemi neden bozduk. Bu 5 uçağın bakımını yapardık, 4-5 uçak yeni uçak satın alırdık. Böylelikle çok daha az masrafla çok daha başarılı olurduk.

         Bu kafa bizi felakete sürüklüyor. Yerli milli tarlalarımız dururken Venezuella’da, Somali’de toprak kiralayıp buğday yetiştireceksin. Yerli milli sigara fabrikalarını, kağıt fabrikalarını, şeker fabrikalarını kapatıp hepsini dışarıdan dolarla ithal edeceksin. Yerli milli uçakların yatarken,  sen dışarıdan uçak kiralayıp dünyanın parasını ödeyeceksin. Buna para mı dayanır. Dayanmadı zaten bitti. Bizim paramız bitti ama birileri de bu işlerden acayip paralar kazandı.

        Mayıs ayı yangın sezonu başlama tarihi olarak kabul ediliyor. Bizim uçak ve helikopterler 1 Temmuz’da gelecek. Helikopterlere gece görüşü 4 Temmuz’da takılacak.  THK uçakları bu yıl kullanılacak ama henüz bakımları yapılmadı.

        Bu nasıl devlet yönetimi yahu?  Koca kış ne iş yaptınız. Artık devleti yönetemiyorsunuz. İpin ucunu kaçırdınız. Bu kafayla, bu kadrolarla, bu sistemle hiçbir şeyi düzeltme şansınız yok. Bu şekilde bu ülke 1 sene daha katlanamaz. Yeni bir başlangıç lazım. Artık yeni bir kafa, yeni bir sistem, yeni siyasi yüzler lazım. Acilen bir erken seçim lazım. Olmuyor, zorlamayın artık.

      

                               

 

           

        

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek