Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 27 Haziran 2022, Pazartesi 09:03:21 tarihinde eklendi. 1178 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AMASYA GENELGESİ - Servet Şenyiğit

AMASYA GENELGESİ

 

Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonra  beş gün Samsun’da kalır. Sonrasında ,24 Mayıs’ta Havza’ ya geçer ve  12 Haziran günü Amasya’ ya  gelir. Burada Hükümet Konağında halka hitap eder ve şöyle der ,” Hep beraber aziz vatanımızı ve bağımsızlığımızı kurtarmak için bütün gücümüzle çalışacağız.” 13 Haziran günü kendisini ziyarete gelen Amasya heyetine  de, “Ortada İttihatçılık ve İtilafçılık yoktur; memleket meselesi vardır.”der . Amasya’ da kaldığı sürede çeşitli toplantılar yapar. Silah arkadaşlarıyla  telgraf ve mektup aracılığıyla görüşme halindedir.

Mustafa Kemal Paşa 21 Haziran 1919 akşamı Ali Fuat Paşa , Rauf Bey  ve Refet  Bey ile toplantı halindedir. Erzurum’dan Kazım Karabekir Paşa , Edirne’ den Cafer Tayyar Paşa , Konya’ dan Mersinli Cemal Paşa toplantıya telgrafla katılırlar. Sabaha dek süren görüşmelerin ardından  altı madde ve dört tamimden oluşan  “Amasya Tamimi” bütün dünyaya  duyuruldu.  Ardından da Anadolu’da askeri ve mülki  amirlere gönderildi.

Tarihi Tamim’ de asıl vurgu bağımsızlık ve bunu gerçekleştirecek olanın  millet ve onun iradesi olduğudur.  Amasya Genelgesi’ nin birinci maddesindeki “Milletin  istiklalini yine milletin  azim ve kararı kurtaracaktır” vurgusu  kararların özeti ve bağımsızlığa giden yolun başlangıcını oluşturdu.

Amasya Genelgesi Milli Mücadele’nin rotasını belirleyen bir belgedir. Amasya Genelgesi demokratik rejime geçilmesi için atılmış ilk adımdır. Amasya Genelgesi’ nde Milli Mücadele’nin temel parolasını ortaya konulmuştur.

İlginçtir , Amasya Genelgesini Ali Fuat Paşa imzalasa da Refet Bey kendine mahsus bir işaret koyar, Rauf Bey  imzalamaz. Kurtuluş Savaşı’ndan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra  Mustafa Kemal Paşa ile söz konusu komutanların yolları ayrılır. En baştaki muhalif çizgilerini  sürdürürler.  Zaferi de bağımsızlığa ve milletin gücüne inananlar kazandı.

Mustafa Kemal Paşa’ yı Anadolu’ ya “vatanı kurtarsın” diye Padişah Vahdettin gönderdi diyen Osmanlı ve padişah hayranı , Cumhuriyet düşmanı gerici ve yobazlar bunları bilemezler. Bilenler de işlerine gelmediği için dillendirmezler.  

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek