Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 15 Haziran 2022, Çarşamba 09:29:17 tarihinde eklendi. 2027 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SINAV DÖNEMİNDE BESLENME - İlke Doğan

SINAV DÖNEMİNDE BESLENME

 

 Başarılı bir performans gösterebilmek için doğru beslenme büyük önem taşıyor. Doğru beslenme ile mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, yoğun stres gibi sorunların önüne geçmek mümkün.

Üniversite sınavına sayılı günler kala sınav öncesi nasıl beslenilmeli gelin birlikte göz atalım…

 

Kahvaltı önemli…

Gerek zamansızlıktan gerekse alışkanlık olmadığından kahvaltı genellikle atlanıyor. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan kişilerin dikkat düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Kahvaltıda mümkün olduğunca tüm besin gruplarından (yumurta, peynir, tam tahıllı gıdalar, sebze-meyve, zeytin ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağ kaynakları) tüketmeye özen gösterelim.

Kahvaltı yapılmadan girilen sınavlarda ilerleyen saatlerde odaklanmada güçlük, baş ağrısı, dikkatsizlik ve kan şekeri düşmesiyle karşılaşabilirsiniz.

Kan şekerini hızlı yükselten besinlerden de kaçınmakta fayda var. Meyve suyu, paketli gıdalar ve şekerli besinler gibi kan şekerine hızlı etki eden gıdalar hem aniden uykunuzun gelmesine neden olabilir hem de bağırsak hareketlerini bozabilir. Kahvaltıda çok tuzlu besinlerin tüketilmesi de sınav esnasında susuzluğa yol açabilir, dikkat etmekte fayda var…

Kafeine dikkat…

Özellikle sınav döneminde çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin yoğun tüketilmesi kalp çarpıntısına, uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olabilir. Bunların yerine kuşburnu, adaçayı, papatya gibi bitki çaylarının tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Dışarıda yemek yemeyin…

Sınavdan bir gün öncesinde daha önce yemediğiniz bir besini tüketmemeye özen gösterin ve mümkünse dışarıda yemek yemeyin. Evde pişireceğiniz hafif yemekler hem bağırsak sağlığınız için hem de rahat bir uyku uyumanız için doğru bir tercih olacaktır.

Açıkta, sokakta satılan yiyeceklerden bu dönem uzak durun. Besin zehirlenmesine karşı tedbirli olun.

 

·         Sınavdan bir gün öncesinde gaz yapıcı özellikte olan kurubaklagilleri tüketmekten kaçınabilirsiniz. Sebze yemekleri, haşlama/buğulama/fırın/ızgara et yemekleri veya balık tercih edebilirsiniz.

·         Masa başında uzun saatler ders çalıştığınız bu dönemde ara öğün yapmak iyi bir fikir olacaktır. Kuru ya da taze meyveler ve ceviz/fındık/badem gibi yağlı tohumların kombinasyonu bu yoğun dönem için iyi bir tercihtir.

·         Yürüyüş, yoga, esneme hareketleri gibi hafif egzersizler gün içindeki hareketsizliğe ve yavaşlayan metabolizmaya iyi gelecektir.

·         Su içmeyi unutmayın! Gün içinde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

 

Sınava girecek herkese şimdiden başarılar. Stres yapmamanız ve sınavınızın çok iyi geçmesi dileğiyle… Sağlıklı günler.

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek