Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 14 Haziran 2022, Salı 09:24:50 tarihinde eklendi. 2029 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KENT SERMAYESİ - ÖZGÜR TERZİOĞLU

KENT SERMAYESİ

 

Son dönemlerde Kent Ekonomisiyle ilgili “Üretim ve Çalışma” özelinde fikirler oluştururken daha önce ki yazılarımızda bahsettiğimiz Macellum; bölgesel borsa merkezinin aktif olarak ekonomik hayatımıza girmesi için altıncıları bir araya toplarken bu birleşmenin bankalardan uzak olmaması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu sebeple hazır yıkılması düşünülen kongre meydanın olduğu yerde Kent Sermayesinin güçlenmesi adına bir merkezin kurulması hem bizim hem neslimizin yararına olacaktır. Geleceği olmayan lüzumsuz faaliyetlerle uğraşmak yerine gerekirse bahsinde bulunduğumuz yeni merkezde “Kent Bank” kurularak finansal olarak kent sermayesinin birikmesine yönelik çalışmaların başlaması büyük projeler için önemlidir. Büyük işler, güçlü atılımlar, sağlam alt yapılar, güven veren ekonomik düzen için Kent Sermayesi konusu son derece önemlidir.

Bu konuyla Kongre Meydanını hedef göstermem; yılar yılı eğlencelerle, kültürel faaliyetler adı altında genele faydalı olmayan işlerle ezilen paranın artık doğru yerlere harcanarak geleceğimizi kurtarmak içindir. O merkez gayya kuyusu gibi Lüleburgaz halkının tüm kazanımlarını öğüterek faydasız hale getirmeye devam etmektedir. Bizim Lüleburgaz halkı olarak en önemli ihtiyacımız eğlencelerden önce sosyal güvenliğimizi sağlama alacak bir ekonomik organizasyonun kurulmasıdır. Kent Ekonomisi dosyasını bu sebeple açtık. “Ekonomi bizim işimiz değil” diyemezsiniz. Kent ekonomisi belediyemizin ana görevidir. Varoluş sebebidir. Bu gerçeğin üzerini politik söylemlerle kapatamazsınız. Kent Sermayesi başlığı altında Kongre Meydanı ile birlikte Yıldızlar Akademileri de bulunmaktadır. Bu beton yığınları Lüleburgaz’ın geleceğine ipotek koymuşlardır. Faydalı işler üretmemektedirler. Kent sermayesi konusuyla bu alanlarda faydalı işlerin üretilerek ekonomik hayatımıza artı değer katacak çalışmaları organize etmek vardır. Kent Merkezinde Macellum hazırlanması belediyemizin alacağı kararla ilgilidir. Önümüzde ki dönem böyle bir karar çıkmazsa eğer ki yine benzerinin biraz daha derini bir otopark yapılırsa basiretsiz bir yönetim olarak tarihe geçeceksiniz. Geleceğin düzeni bahsettiğimiz olgular üzerinde yükselmeye başladılar bile, fakat Lüleburgaz Belediyesi bu konuda gereksiz inatlaşmayı bırakarak Kentimiz için en doğru kararı alacağına inanıyoruz.

Sermaye kavramını genelde “değer” üretimiyle ilgili olduğu görülmektedir. Temelde dört ana başlıkta; finansal, fiziksel (Mülk), beşeri(kültürel) ve doğal kaynaklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Lüleburgaz gibi bir yerde en önemli doğal kaynağımızın su ve toprak olduğundan bahsetmiştik. Bu konuyla ilgili bazı fikirlerimizi yazdık. İlerleyen zamanlarda “Proje 10.Köy” disipliniyle bu konu daha derinden işlenecektir. Diğer yandan Kültür Kenti hikâyesine inanlar, gelecek adına çok önemli mevzuları ıskalamaya devam etmektedirler. Beşeri sermayenin etkin kullanımı adına yeni sistemlerin, eğitim anlayışlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu konu hakkında da fikirlerimizi beyan ettik. Açılımlarını yapmaya devam edeceğiz. İnsana yatırım denilerek yüklenici firmaları finanse eden, beton binalara gömülen Kent sermayesiyle çıkılan akademiler düşük verimli olduğu görülmektedir. Bu alanda da iyileştirilmelerin yapılması yararımıza olacaktır. Fikirlerimizi yazacağız. Ticari hayatımıza olumlu şekilde yön vereceğine inandığım sermaye oluşumuyla ekonomik hayatımıza pozitif katkı sağlayacak merkezle birlikte Kırsal alanlarda ve Kent yaşamında Kalite Olgusunu halk olarak yaşayabiliriz. Diğer türlü mevcut düzende birileri iyi yaşarken ve sermaye kent dışına çıkarılırken halkın geneli bordrolu olarak yaşamlarına devam edecekler. Bu çalışma hayatıyla pek parlak bir gelecek bizleri beklememektedir.

Gelecek yeni düzenle birlikte karanlık fabrikalar dönemi başlayacaktır. Zengin olarak düşündüğümüz Lüleburgaz’da kaç yatırımcı bin ve üzeri sayıda fabrika işletmektedir. Genellikle dış yatırımcıların fabrikalarında işçi olarak çalışan Lüleburgaz halkının geleceği de yeni düzen işletmeler gibi karanlık olacaktır. Bu sadece işçiler için değil Lüleburgaz Köylüsü içinde benzer bir senaryo ile karşı karşıyayız. Bugün için alacağımız kararlar yarının rengini belirleyecektir. O zaman Lüleburgaz ne kadar zengin izleyeceğiz.

Yazdır Paylaş
Diğer ÖZGÜR TERZİOĞLU Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek