Okul servisleri bilgilendirildi
Kupalar sahiplerini buldu
Trakya'nın asırlık eğlencesi
Bu gece Mevlid kandili
Bu yazı 27 Mayıs 2022, Cuma 09:11:53 tarihinde eklendi. 2406 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

CIRCIR BÖCEKLERİ GİBİYİZ… - ÖZGÜR TERZİOĞLU

CIRCIR BÖCEKLERİ GİBİYİZ…

 

…Fakat karınca misali görünmeye çalışan kimseler zamanında Lüleburgaz halkının zengin olduğunu anlattılar. Ona göre bütçe denklediler. Plan yazdılar. Halkın kazanımlarıyla eğlenerek paraları ezdiler. Benzer bir politik anlayış yönetimde yerini sağlamlaştırmak istiyor. Anladığım kadarıyla gelecek dönemin kadrolarını oluşturmaya çalışırken, kendi içlerinde ki bazı yapıları da yıkmaya kararlı olduklarını tahmin ediyorum. Tabii bunlar duyum değil, kendi şahsımın hissettiği, düşüncelerimdir. Belki de öyle olmadığını savunacaklar ama öyle olduğunu düşünüyorum. Tabii bu değişimleri yaparken hangi tabuları yıkacaklar, hangi düzeni kuracaklar geleceğimiz için son derece önemlidir. Öyle ki yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan dolayı cırcır böceği siyasetini sürdüremeyiz.

Zamanında zengin olduğumuz hikâyesini bizlere anlatanlar bir gerçeğin üzerini örtüler. İşçi çoğunluğu üretici gücün hesabında “diğer” grubuna(Çiftçi ve esnaf ayrı tutulmuş, özellikle esnaf kesimi işçi çoğunluktan fazla gösterilmişti) atılarak %20lik oranın arasına sıkıştırılması akıl alır gibi değil. Yani birileri işçi kenti olmamızı kabul edememişler ki “Kültür Kenti” mevzusunu parlatabilsinler diye… Dediler ki; Lüleburgaz Halkı çok zengin! Gerekçesi ise hepimizin arabasının olmasıydı. Evet, bu söylem doğruymuş gibi gözükse dahi araba, ev, yazlık vs. varlıklarımızın olması bizim zengin yurttaşlar olduğumuzun göstergesi olamazlar. Kumar meselesi de nasıl bir savurganlık içerisinde olduğumuzu özetlemektedir. Bir zamanlar kasamız doluydu ama artık güvenemiyoruz. Yine de lükse kaçan eğlencelerden kendimizi alamıyoruz. Tabii eğlenmek hepimizin hakkı, fakat kentin ekonomik alt yapısı sağlam hale getirilmeden lüzumsuz işlere para gömülmesi meselesine sade bir Lüleburgaz vatandaşı olarak tepkiliyim. Tepkimi de boş laflardan öte “Kent Ekonomisi” üst başlığı ile açtığım dosyada Lüleburgaz halkı olarak yapabileceğimiz meseleleri son dönemlerde anlatmaya çalışıyorum.

Lüleburgaz halkı zengin olsaydı eğer zamanında müstakil evleriyle arazi sahibi olan vatandaş daire alabilmek için o güzelim bahçesi olan yerlerini müttehitlere pay etmezlerdi. Zengin olan insan malını daha değerli hale getirir düşüncesindeyim. Malından pay verip, pay alıp satma ya da kiraya vererek yaşama arzusu, zengin ruhunun bir dürtüsü olamaz. Kolaycı zihniyetin plansız hallerine bankalar gibi belediyemizde ortak olmuştur. Kentsel dönüşüm adı altında vatandaşın mülkünü zahmetsizce yenileme fırsatı verirken hakkından payı düşürülmüştür. Yapılan yeni evlerde oturmak isteyenler de bankalara borçlanmışlardır. Bu mu zenginlik? Hayatının on yılını sıkıntı içerisinde borç ödeyerek geçirmek. Hepimizin arabası, yazlığı olması zenginlik değil milletin rahatı, keyfi ve zevkleri için bankalara borçlanmasını bizlere anlatmaktadır. Emeğini kiralayan insanlar nasıl zengin oluyor? Vatandaş yıllarca borçlanarak mal, mülk yapmıştır ki bunlar belirli bir süre sonra eskiyerek değerinden kaybetmeye başlamaktadır. Zenginlik olarak düşündüğümüzün elli sene sonrası belirsizdir. Müteahhitler arazilerimize ortak oldular. Çiftçilerde borçlarını ödeyebilmek için arazilerini satmaya devam ediyorlar. Evet, birileri bu işlerden çok zenginledi, fakat çok büyük çoğunluk “Lüleburgaz halkı” dış yatırımcıların sanayilerinde işçi olarak çalışmaya zorlanıyorlar. Yeni ekonomik model ucuz iş gücü yaratarak sermayedarı öncelikli olarak yatırıma, büyümeye teşvik ederken her geçen gün biraz daha yoksullaşmaya devam ediyoruz. Lüleburgaz da Yıllık 35.000 dolar geliri olanlar belirli bir esnaf grubudur. O kesimde üretim gücünü %20 sini oluşturmamaktadır. Lüleburgaz da üretim gücünün çok büyük çoğunluğu işçidir. Köylerde ki iş gücü oranları iyi değerlendirilmelidir.

Lüleburgaz da iyi maaş alan işçinin ücreti 10bin TL yi geçmez. Ortalama 6-8 bin TL civarı kadrolu personele verilmektedir. Genellikle asgari ve onun biraz üstü ücreti emek sahibine uygun görülmektedir. Maaşlar yer yıl artıyor gibi gözükse de aşağıya doğru çekilmeye devam ediliyor. Bordrolu çalışan vatandaşın geleceği emekli olduktan sonra belirsizliğini korumaya devam etmektedir. Alınan bu ücretler ve gelecek emekli maaşı ile Lüleburgaz da ortalama karar iyi muhitte bir ev sahibi olmak artık hayal olmaya başladı. Kendi zenginliklerini korumaya çalışanlar, millete çok güzel hikâyeler anlattılar. İyi Eğlendiler.   

Yazdır Paylaş
Diğer ÖZGÜR TERZİOĞLU Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek