Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 11 Mayıs 2022, Çarşamba 09:20:54 tarihinde eklendi. 2180 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DİYETTE YAPILAN HATALAR - İlke Doğan

DİYETTE YAPILAN HATALAR

 

Öncelikle şunu vurgulamak isterim ki ağırlık kaybını destekleyici diyetlerin ortak noktası kalori kısıtlamasıdır. Size şiddetli açlık yaşatmayacak şekilde bir kalori kısıtlaması yapılması ve diyetin sürdürülebilir olması önem taşır.

Mantık basit ama uygulamada birtakım hatalar olunca beklenilen sonuca ulaşılamayabiliyor. Gelin bu hatalar neymiş birlikte inceleyelim:

 

1.   Uzun süre aç kalmak.

Uzun süre açlıkta vücut kendini kıtlık durumuna hazırlamak amacıyla yediğiniz besinlerin yağ olarak depolanması emrini verir. Evet, bir kalori kısıtlanması mevcut ancak uzun süre aç kaldığınız diyetlerde yüzünüzde çökme, kollarınızda sarkma meydana gelirken asıl problemli yer olan göbek bölgenizde değişiklik olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

2.   Öğün atlamak.

Uzun süreli açlıkla benzer etkilere sahip olmakla birlikte bir sonraki öğün kontrolsüz yemeye davetiye çıkarır.

3.   Diyet ürünleri sağlıklı kabul etmek.

Paketli bir ürünün üzerinde “light / fit / diyet” yazmasına aldanmayın. Adı sağlıklı olabilir ama içeriğine bakmakta fayda var. Sağlıklı algısı oluşturan bu besinlerde lezzeti artırmak adına yağ eklenebiliyor ya da yağı azaltılmış bir ürün ise içine şeker ilave edilebiliyor. Besin etiketi okumayı alışkanlık haline getirin…

4.   Sağlıklı besinlerde porsiyon kontrolü sağlanmaması.

İhtiyacınızın üzerinde yediğiniz tüm besinlerin size kilo aldırıcı etkisi vardır. Meyve gibi sağlıklı ancak masum sayılmayan besinleri diyette sınırsız tüketmek de yapılan yanlışlardan biri.

5.   Sadece kaloriye odaklanmak.

Diyet yaparken “ne yediğiniz”, “ne kadar yediğiniz”, “ne zaman yediğiniz”, “ne hızda yediğiniz”, “nasıl yediğiniz” gibi birçok bileşen olduğunu unutabiliyoruz. Aslında tüm mesele, besin çeşitliliğinden faydalanarak dengeli besin ögesi alımını sağlamak ve bunu sürdürülebilir hale getirmek. Kalori hesabını biz diyetisyenlere bırakın. Kalori yerine anıları sayın ve yemeğinizin keyfini çıkarmaya bakın derim…

6.   Aşırı fiziksel aktivite yapmak.

Bilinçsizce yapılan uzun süreli egzersizler, yeterli beslenme ile desteklenmediği zaman kas kayıplarına sebep olabilir. Uzman eşliğinde kendinize uygun sporu bulmanızı ve buna uygun beslenme tavsiyesi almanızı öneririm.

7.   Yağ tüketmekten kaçınmak.

Hücre zarlarının ve hormonların büyük kısmı yağdan oluşur. Vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için sağlıklı yağ tüketilmesi gerekir. Yağsız beslenmek metabolizmayı yavaşlatır ve kilo kaybını zorlaştırır. Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tüketmek, salatalarda ve yemeklerde zeytinyağı kullanmak günlük sağlıklı yağ alımınıza destek olur.

 

Yapılan diyetler kulaktan dolma bilgilerle, komşudan aldığınız diyet listesiyle değil; parmak iziniz gibi kişiye özgü olması gerekir. Bir diyetisyene danışmanızı tavsiye eder, herkese sağlıklı günler dilerim…

İletişim için;

0545 150 60 99

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek