Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 20 Nisan 2022, Çarşamba 09:24:27 tarihinde eklendi. 2186 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÖDEM PROBLEMİ - İlke Doğan

ÖDEM PROBLEMİ

 

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşur. Ödem, vücutta fazla sıvı birikmesi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir hastalık temelli olmayan ödem; yüksek tuz tüketimi, hareketsizlik, sıcak hava, karbonhidrat içeren gıdaların aşırı tüketimi, yetersiz su tüketimi, yoğun kafein alımı, regl dönemi gibi sebepler nedeniyle oluşabilir.

Tartıdaki rakamı bir gün arayla değiştirebilen ve bize kilo aldığımızı düşündüren ödeme birçok besin sebep olabilir:

·         Tuz içeriği yüksek peynirler

·         Turşu

·         Salamura besinler

·         Kafeinli içecekler (çay, kahve…)

·         Alkol

·         Şekerli yiyecekler

·         Paketli gıdalar

Çorabınızın ayak bileğinizde iz yapması, normalde rahatlıkla takıp çıkarabildiğiniz yüzüğünüzü çıkarırken zorlanmanız, karnınızın gergin ve şiş olması vücudunuzda ödem biriktiğine dair işaretlerdir.

Uzun yolculuklar da ödeme neden olabilir… Günlük yaşantımızda bacak kaslarının hareketi sonucu kan akımı sağlanırken, uzun süre hareketsiz kalınca sıvının kan damarlarına aktarılamaması sonucu dokularda birikmesi ödeme yol açar. Dinlenme tesislerinde mola verildiğinde çıkıp biraz yürümek veya uzun uçuşlarda ara sıra koridorda yürümek ve yolculuk boyunca bol su içmek oluşabilecek ödemi engellememin en kolay yollarından birkaçı diyebiliriz.

Vücudumuzdaki sodyum ve potasyum mineralleri bir denge içerisindedir. Sodyum tarafı ağır bastığında vücutta tutulan sıvıda artış meydana gelir. Tuz, sodyum ve klorürden oluştuğu için vücuda alınan sodyumda ana kaynaktır.

Türkiye’nin tuz tüketiminde dünyada ilk sıralarda olduğunu göz önüne alırsak; günlük tükettiğimiz tuz miktarını azaltmak, yüksek tuz oranına sahip yiyeceklerden kaçınmak ve yemeklerin tadına bakmadan tuz atmamak vücuttaki ödemi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bu dengede, potasyum tarafı ağır bastığında vücutta tutulan sıvıda azalma görülür. Potasyum, özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Bu besinleri günlük beslenmenizde bolca tüketmek ödem problemiyle savaşmanıza oldukça yardımcı olacaktır. (Ödeme karşı maydanozun/maydanoz suyunun etkili olması bu sebepledir.)

Yüksek kilo, kan dolaşımının yavaşlamasına neden olarak vücutta ödeme sebep olabilir. İdeal kilo aralığında olmak ve iyi beslenmek ödemi azaltır.

Günlük yapacağınız yürüyüş gibi hafif egzersizler de ödem atımını destekler.

Son olarak bahsetmek istediğim nokta yeterli sıvı alımı… Günlük yeterli su tüketmediğinizde vücudunuzda bulunan sıvılar daha çok tutulmaya başlar.

Sağlıklı beslenin, hareket edin ve yeterli su tükettiğinizden emin olun…

Sağlıklı günler dilerim…

İletişim için;

0545 150 60 99

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek