Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 09 Nisan 2022, Cumartesi 09:24:58 tarihinde eklendi. 1117 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYORUZ - Servet Şenyiğit

VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYORUZ

 

Cumhurbaşkanı RTE, tarım da “ekilmedik yer kalmayacak” demiş. Devamında da üreticilere 29 milyar lira kredi verileceğini belirtmiş. Her zaman belirtiyorum; RTE’ nin danışmanları RTE’ı yanlış bilgilendiriyorlar, yanlış yönlendiriyorlar. Diğer olasılıkları düşünmek istemiyorum.

En başta sormamız  gereken soru; üretici ekiyor mu, ekmiyor mu, ekemiyor mu? Kaç yüz bin dönüm tarla ekim dışı?  Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. RTE’nin istemiyle çiftçi nasıl ekim yapabilecek? Çiftçinin ekmemesinin nedeni daha fazla kazanmak istememesi değil ki. Ürünün hasadından elde edeceği paranın üretimdeki girdi maliyetlerini karşılayamaması.

Tohum, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artışlara baktığımızda, yüzde 150’nin altında artış olan ürün yok. Ürün taban fiyatlarındaki artışa baktığımızda hayal kırıklığı net bir şekilde ortaya çıkıyor. Üreticinin tam anlamıyla tefecinin toptancının insafına bırakılmış olduğunu görüyoruz.

2000’li yıllara kadar dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biriydik. Nasıl kötü bir yönetim uygulandı ki, saman dahil yurt dışından almadığımız gıda maddesi yok. İlginçtir, Kanada’dan mercimek alıyoruz. Yıllar önce, ülkesinde mercimek yetişmeyen Kanada Türkiye’den tohum ve bilgi sağladı, sonunda geldiğimiz noktada bize mercimek satıyor.

Devlet Planlama Teşkilatını kapatan RTE zihniyeti hiç ürün üretimi planlaması yapamıyor. Hepimize ilkokulda toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemlerini öğrettiler. Ülkenin nüfusu belli, gereksinim duyulan buğday, şeker, ayçiçeği vb. tüm gıda gereksinimi belli ve gerekli olan tarla miktarı da belli. Bu hesabı bile beceremeyen yönetici kadrosu yönetiyor ülkeyi.

Çiftçi, üretim maliyet girdilerinin fiyatlarının düşmesini beklerken RTE üreticiye 29 milyar lira kredi vereceğini açıklayarak üreticiye bir kambur daha ekledi. Çiftçi, Tarım Kredi Kooperatiflerine , Ziraat Bankası ve özel bankalara zaten borçlu, tefeciden bile kredi almış yaşayabilmek için. Tarım Kredi Kooperatifleri ne kadar kar ettiğiyle övünüyor.  Adı üstünde Tarım Kredi Kooperatifi.

Mustafa Kemal ATATÜRK, yıllar önce görmüş bunu. Ulu Önder; “Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız.” Diyor.  

  "Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür." "Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bu gün dünya üzerinde olmayacaktık." Diyor.

Sopayı eksek yeşerecek topraklarda üretimde ve üretim yönetiminde beceriksizlik gösterenleri bu millet af etmez.

servetsenyigit@gmail.com 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek