Bu yazı 29 Mart 2022, Salı 09:20:57 tarihinde eklendi. 2485 kez okundu.
Bilgi ve İş Üretebilmek - ÖZGÜR TERZİOĞLU
Bilgi ve İş Üretebilmek
Kent Ekonomisi konularını açarken “Piyasa Ekonomisi” hakkında ki fikirlerimizi belirttik, yazılarımıza “Çalışma ve Üretim Ekonomisi” çerçevesinde devam ederken öncelikli olarak Enerji Üretimi konusuna vurgu yaptık. Lüleburgaz özelinde “Temiz Enerji” nasıl üretilebilir? Hakkında fikrimizi (Lülenerji Teorisi) bir önce ki yazımızda ifade ettik. Tabii ki de işin yapılabilirliği fayda/maliyet çözümlemesiyle birlikte geleceğin bizlere neler getireceğini hep birlikte göreceğiz, fakat geleceği yakalayabilmek gelecek olanları beklemekten ve geldikten sonra seyretmekten daha önemli bir meseledir. Bu sebeple “Kent Aklı” konusunu “Ortak Akıl” ile karıştırmamak gerekmektedir. Çünkü Ortak Akıl bilindik ve gözlemlenen çerçevede bağlantılar kurarken, Kent Aklı; bilgi üretimiyle “KENTSEL TASARIM” sürecine başlayabilmemiz için bilmediklerimiz üzerinden araştırmalar gerçekleştirerek yeni bulgular arasında bağlantılar kurmamıza yardımcı olacaktır.
Kent Aklını kurumsallaştırabilmemiz için öncelikli olarak bu yeni üretim ve çalışma yönetim dinamiğinin tanımını oluşturmam gerekiyordu ve Lüleburgaz’ın neye ihtiyacı var? Sorusunu sorarak “Kültürel Tasarım Enstitüsü” açılımlarını 27 Kasım 2018 tarihinde GÖRÜNÜM GAZETESİNDE yazmaya başlamıştım. O tarihten bugüne kadar geçen zaman diliminde Lüleburgaz’ın geleceği hakkında disiplinli bir şekilde yazmaya devam ediyoruz. Ediyoruz, çünkü tek başıma çıktığım bu yolda HÜRFİKİR GAZATESİNDE “Di.Yorum” köşesinde birlikte yazdığımız ekip arkadaşlarımla yolumuza devam ediyoruz. Bazı noktalarda fikir ayrılıkları yaşasak bile eleştirisel tavrımız kent yönetimine yönelik görünse de birbirimizi de eleştirip bazı işlerin Lüleburgaz’da yapılmasının zor olduğunu konuşuyoruz. Son yazdığım Lülenerji teorisi olumsuz karşılandı, fakat antitezi ortaya çıkmadı. Ortaya atılan tezlerin antitezleri olmadan gelecekte ihtiyacımız olacak olanları sentezleyemeyiz. Her fikir gurubunda bir hayalperest, olaylara gerçekçi bakan ya da olumsuz fikirleriyle en kötü senaryoyu anlatabilecek birer kişi bulunmalıdır. Aykırı fikirleri, farklı disiplinleri ve birbirinden ayrı iş tutan meslekleri bir araya getirerek araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonrası üretilen bilginin kaydı için Kent Aklının kurumsal hale getirilmesi hepimiz için en hayırlısı olacaktır. Aksi takdirde sağlıklı süreçleri geçemeyeceğimiz gibi sonuçta istenildiği gibi olamayacaktır. Kent Aklı (Enstitü) fikri hali hazırda kent planlamasını yapan Belediyemizi mental anlamda(planlama ve tasarım merkezi görevi) destekleyebilecek akademik bir organizasyon olmasının yanında verimli insan kaynağını hazırlayabilmek için disipline olurken (toplumsal rehabilitasyonu sağlayarak üretimde veremli süreçleri geçebilmek) belediyemizin de içerisinde olduğu bir vakfı üzerinden enstitü (Kent Aklı) hazırlanmalıdır. Enstitüyle ilişkili Doğal Yaşam Akademisi ve Zenginleştirilmiş Kent Kütüphanesi, Kaliteli Yaşam ve iş Geliştirme Merkezleri gibi Mahalle Birlikleri içerisinde faaliyetler yürüterek “Yaşamsal Kalite Yönetimi” sürecinin sağlıklı geçilebilmesi için önemli çalışmalar yürütebileceğimiz kurumların birbirleriyle olan bağlantıları Kent Aklını bizlere anlatmaktadır.
Kent Aklı kurulmadan verimli, faydalı ve kazançlı üretimi gerçekleştiremeyiz. Değer üretmekte zorlanırız. Kentsel tasarımı yapamayız. Sağlıklı süreçler geliştiremeyiz. Üretimin verimliliği çalışma hayatıyla göbekten bağlı İnsan Kaynağını nasıl hazırladığımız ile ilgilidir. Üretimsel anlamda neye yöneleceğimiz konularını planlayacak, belediyemizle iş tutacak, fakat belediyemizden bağımsız halktan yana bir tavırla bilgi üreterek, projelere yansıtabilmek Kent Aklının görevi olmalıdır. Neyi üreteceğiz? Enerji, teknoloji, hizmet, ziraai, yapı malzemeleri, marka değeri gibi daha birçok alan da üretim gerçekleştirilebilir, fakat yeniçağın bizlere anlatmaya başladığı senaryoda “Enerji” konusu ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple Lülenerji teorisini ortaya atarak yenilenebilir enerji konusunu vurgulamak istedim. Bu konuda ki alternatifleri değerlendirerek enerjinin nasıl üretilmesi gerektiği konusunda doğru bilgiye ulaşabilmemiz için öncelikli olarak bilgi üretimi konusunda önemli adımlar atılmalıdır. Bu alanda ki etkili çalışmalar neticesinde bölgemizde bulunan “İş” sahalarında ki üretimsel organizasyonu da geliştirebiliriz.
Diğer ÖZGÜR TERZİOĞLU Yazıları |
|