Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 25 Mart 2022, Cuma 09:28:17 tarihinde eklendi. 2294 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bekleme Durağı Sorunsalı - Ozan Akarsu

Bekleme Durağı Sorunsalı

 

Bekleme Durağı Sorunsalı

Yaklaşık 1 yıl evvel, yağmurlu ve soğuk bir günün ardından Bekleme Durağı başlıklı bir yazı kaleme aldım. Maksadım tıpkı kendim gibi Lüleburgaz sakini fabrika işçilerinin sığınabileceği doğru düzgün bekleme durağına sahip olması temennisini taşımakta idi.

Dakikalarca şemsiyenin altında servisin gelmesini beklerken, en çok rüzgârdan korunabileceğim bir yerin olmasını istemiştim ki hala isterim. Tamamen kapalı, klimalı duraklar olmasa da üstten yağanı, sağdan ve soldan eseni bir nebze azaltsa yeter.

Gel zaman git zaman bir gün Lüleburgaz Belediyesi tarafından bekleme durağı yapılacağı, akabinde ilk durağın TOKİ konutlarının oraya yerleştirildiği haberi verildi. Haberle beraber servis edilen fotoğrafa bakınca 2 kişinin oturabileceği, 5 kişinin yan yana ayakta durabileceği bir durak yapıldığını görmüş olduk.

Kıymetli karar vericiler. Kendi imkânlarınızı kullanarak yapmaya çalıştığınız hizmeti takdirle karşılasam da bir işçi olarak yaptığınız ‘’bekleme durağı’’ denen yapıyı tasvip etmem kesinlikle mümkün değildir.

Bugün Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde işçi nüfusunun hızla artması sebebiyle doğan bu yeni ihtiyaç, yeni bir çalışma alanı yarattı. Böylece bekleme durağı konusunda vatandaşların ve işçilerin konforunu düşünerek o yerleşim yerlerinde adım atıldı.

Her şeyden evvel bilmenizi isterim ki bekleme durağı tamamen kapalı olur. Bir tane açılır kapanır kapısı olur, içi de en az 20 25 kişi bekleyebilecek kadar geniş olur. Maksadı da özellikle yağmur, kar ve soğuklardan korunmaktır. Bütçeniz varsa yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan korumak için bir de klima takarsınız.

Bu durakların içinde oturma alanı, ayakta/engelli bekleme alanı, opsiyon olarak klima ve bilgilendirme panosu bulunur. Bu tür duraklar özellikle engelli vatandaşların kullanımına uygunluğuna göre tasarlanmasıyla dikkat çekiyor.

Bunun bir tık ötesinde de akıllı durak vardır. Bu tür duraklarda ilan panoları elektronik olur, görsel ve işitsel duyurular yapılır. Ayrıca kentin tanıtımının yapıldığı reklamlar bulunur. Yapıların bitişiğinde de bankamatik ve hatta bankamatikler vardır.

Yapılmasını beklediğim bekleme duraklarının mevcut duraklara alternatif olmasını beklemiyorum. Çünkü kullanım maksadı belli olan bekleme duraklarının sayısı, diğer duraklara göre azdır. Haliyle ‘’bekleme durağı’’ projesine adım atacaksanız, işçi servis güzergâhlarını ve bekleme noktalarını da yeniden belirlemeniz ve nokta atışı yerlere koymanız gerekiyor. Bu da Lüleburgaz trafiğine çözüm olmasını beklediğiniz trafik master planın gözden geçirilmesi demek. Çünkü servis saatlerinde servis araçları trafiğinin tek yön akması gerek. Bu yüzden bir şeyler yapmış olmak adına panik haliyle çaba sarf etmenin bir anlamı yok.

Bu kentin bir sakini ve işçisi olarak her seçim dönemi, neredeyse her adayın mutlaka ‘’bekleme durağı’’ meselesini vaat olarak seçmenlerin önüne getirmesine artık tepkiliyim. Sabah saat 6’dan gece yarılarına kadar ekmek parası için yollara dökülen kent sakinleri, bu kentin gerçeğidir. Bizleri kışın soğuktan, yazın da sıcaktan koruyacak, mevcut duraklardan daha kullanışlı bekleme durakları hepimizin hakkıdır. Bu konuda daha ciddi adımlar atılmalı ve artık bu sorunsal ortadan kalkmalı diye düşünüyorum.

                               

Yazdır Paylaş
Diğer Ozan Akarsu Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek