Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 25 Mart 2022, Cuma 09:27:55 tarihinde eklendi. 1135 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÖZGÜR İNSAN - Ahmet Bostancı

ÖZGÜR İNSAN

 

ÖZGÜR İNSAN

Sarhoş, ben sarhoşum demez. Bağımlı kişi, bağımlı olduğunu kolay kabul etmez. Tedaviyi çok zaman reddeder. Şeytanın tuzakları olan alkol, kumar, moda, spor, sosyal medya, para, makam, mevki gibi bağımlılıklara duçar olanlar da böyle. Böyle insanların iradeleri elinden gitmiştir bundan haberleri yoktur. Cenab-ı Allah böyleleri hakkında: Nefsinin arzusunu ilâh edinen, Allah’ın; (hâlini) bildiği için saptırdığı ve kulağını ve kalbini mühürlediği, gözüne de perde çektiği kimseyi gördün mü? Şimdi onu Allah’tan başka kim doğru yola eriştirebilir? Hâlâ düşünüp ibret almayacak mısınız?” (Casiye Suresi, Ayet: 32) buyuruyor. Belki de  bu kişiler hastalıklarının farkında değildirler. Ameliyat için narkoz verilen hasta bir süre sonra ayıltılır. Ama böylelerini ayıltmak zordur. Hiçbir uyku gafletten ağır değildir. Hiçbir esaret şehvetten daha kuvvetli değildir. Ölüm ve ağarmış saçtan daha güzel uyarıcı yoktur. Gerçek özgür insan, aklını ve iradesini kullanabilen, akıntıya kapılmayandır.

 Akıl ve iman, insanları diğer canlılardan ayıran ve Allah’ın insanlara verdiği büyük nimetlerdir. Akıl sayesinde insanlar güçleri yetmeyen şeyleri yapabilmektedir. Örneğin insanlar aklını kullanarak birçok teknolojik araç yapmışlardır.  Bu araçlarla normalde insan gücü yetmeyen işleri yapabilir hale gelmişlerdir.

İrade: Bir davranışta bulunmadan önce doğru ve yanlışı tercih etme gücüdür. Akıl ile irade arasında güçlü bir bağ vardır. Çünkü akıl ile insan yanlışı ve doğruyu bilir. Ancak tercih irade ile olur.

İnsan üzerinde etkili güçler vardır. Şeytan ve nefis insanı zarara uğratacak işlere sevk etmek için sürekli uğraşır. Allah insanın zarara uğramaması, dünya ve ahiret mutluluğu için emir ve yasaklar koymuştur. İlahi kitap ve peygamber vasıtasıyla yol göstermiştir. Özgür insan, nefsine ve şeytana kul olan değil, Allah’ın kurallarına göre hareket edendir.  Allah Kur’an’da: “Şüphesiz yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan sağır ve dilsizlerdir.” (Enfal suresi, Ayet:22) buyurmaktadır.
Herkese hayırlı cumalar dilerim…

 A. Bostancı.

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek