HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 15 Mart 2022, Salı 09:33:16 tarihinde eklendi. 1107 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AYÇİÇEĞİ YAĞINDA OYNANAN OYUNLAR - Servet Şenyiğit

AYÇİÇEĞİ YAĞINDA OYNANAN OYUNLAR

 

AYÇİÇEĞİ YAĞINDA OYNANAN OYUNLAR

Son günlerde ülkede Ayçiçek yağı kıtlığı çekiliyor. Dünyada kendine yeten yedi devletten biriyken ne hallere geldik. Bakkal ve marketlerde Ayçiçek yağı rafları bomboş. Olanları da stokçu vatandaşlarımız talan ediyorlar. Evinin aylık gereksinimi kadar alacağına altı aylık, bir yıllık gereksinimini alıyor. Büyük stokçu tüccar zaten piyasayı iyi takip ettiğinden mal saklıyor.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), 2 Mart’ta Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne yazdığı resmi yazı da; Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle uluslararası piyasalarda Ayçiçek yağı fiyatının bin 400 dolardan 2000 dolara çıktığını, yağ stoklarının nisan ortalarına kadar yetebileceğini ve Rusya limanında bekleyen yağ yüklü gemilerin limandan ayrılması için girişimde bulunulması isteniyordu. Yağ paniği burada başladı. 2 Mart tarihli yazı, 3 Mart tarihli gazetelerde, internet sitelerinde ve TV haber bültenlerinde “bir aylık yağ kaldı” şeklinde yayınlandı. Çünkü;  yazı basına sızdırılmıştı.

Burada, BYSD yönetiminde temsilcileri bulunan iki şirket dikkat çekmektedir. ABD’ li Cargill ve Suudi Arabistan Kraliyet Ailesine ait SAVOLA. Cargil, Turyağ ve Ufa markalı yağları üretiyor. SAVOLA’da Yudum Gıda adına Yudum, Sırma, Egemden markalarına sahip ve Türkiye’deki bitkisel yağ pazarının lideri. 28 Ekim 2021’ de Rekabet Kurulu tarafından 22 Milyon TL cezaya çarptırılmıştı. Cezanın gerekçesi de; SAVOLA’ nın zincir marketlerle ortak zam belirlemesiydi. Cezaya tepki AKP Milletvekili ve yağ üreticisi olan  BYSD üyesi Lütfü Türkkan’dan geldi. Türkkan Rekabet Kurulu’nu hedef alarak sektör mensubu SAVOLA’ ya sahip çıkmıştı.

RTE Hükümeti ayçiçeği yağına dışsatım yasağı getirmiş. Olmayan malın nesini satacaksın diye sormak gerekir. Bu bir itiraf aslında, yurt dışından yağ  alıyorsun, yağ yüklü gemileri Türkiye’ye getirmeye çabalıyorsun ve dışarıya satımı yasaklıyorsun. Gelen yağı satamayacağına göre stokçuların elindeki yağların dışsatımına gelen bir yasak bu. Demek ki stokçuların ellerindeki yağları biliyorsun.

Ülkede bu karmaşa yaşanırken, halkımızın cebi boşaltılırken , üretimden söz eden yok. Türkiye’nin nüfusu belli, yıllık ayçiçeği yağı gereksinimi belli, bu yağ için gerekli olan ayçiçeği  miktarı belli ve sonuçta ekilmesi gereken tarla miktarı belli. Okuma yazma gibi, matematikteki dört işlemi de ilkokulda öğrettiler hepimize. O takdirde çıkan sonucu RTE Hükümeti zaten biliyorlar. Tüm bunlara rağmen, gerekli olan ayçiçeğinin yüzde 60’ı dışalım ile ülkeye getiriliyorsa gerekli olan miktarın yarısını bile üretemiyoruz demektir. Yurt dışına  ayçiçeği ve yağı için ödenen parayı üreticimize versek hem çiftçimiz hem de ülkemiz kalkınır. Ancak ,Devlet Planlama Teşkilatı’nı kapatan zihniyetin tarım alanında da hiçbir planlaması yok. Gemi Baş Mühendisi olarak, yurt dışına gemiler dolusu un taşıdığımızı anımsıyorum. Yarın yurt dışından buğday alırsak, ekmeğimizin de dışa bağlı olacağına şaşırmam.

 servetsenyigit@gmail.com

 

...

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek