Bu yazı 11 Şubat 2022, Cuma 09:30:21 tarihinde eklendi. 3846 kez okundu.
GENÇLİK PARKI - ÖZGÜR TERZİOĞLU
GENÇLİK PARKI
Lüleburgaz Yıldızlar Akademileri adı altında belediyemiz; birçok sosyal tesisini işletmeye geçirirken, son olarak “Sanat Akademisi” diye yapılandırdıkları binanın yüksek maliyetinin tartışmaları hala devam ediyor. “Sanat” ve “ Kültür” adı altında ayrılan bütçeler ya da zamanında alınmaya çalışılan borçlanma kararları Kent Ekonomisine ne kattı? Katacak? Neleri götürdü? Akademi adı altında yapılan yatırımların Kent Sermayesine getirisi ne olacak? Belediye için her şey para mı? Kasanın dolu olması kime yarar? Gibi soruların girdabına dolanmadan Lüleburgaz halkına artı değer oluşturabilecek yeni bir planın savunuculuğunu yaparken mevcut çarşının “iş merkezi” olması gerektiğinden bahsetmiştik. Master Plan kurgusuna göre Kentimizde “üç” merkezin daha hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede mevcut merkezin genişletilerek piyasa ekonomisinin gelişimine yönelik hazırlanması sürecinde Gençlik Parkına da önemli görevler düşmektedir.
Yazımın girişini kurgularken Sanat Akademisi konusuna değinmem ile Gençlik Parkı arasından önemli bir bağlantı var. Sanat Akademisi diye hazırlanan yerin ağaçlık alanında konumlandırılan atölyelerin verimsiz olacağını üzülerek vurgulamak istiyorum. Özellikle “Sinema Atölyesi” fikrini etrafında ki diğer atölyeler desteklememektedir. Akademiler özelinde Kadın Akademisinin “Moda Okulu” olması gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer ki Sinema Atölyesi üzerine bir fikir geliştirilecekse bu fikrin hayatımıza gireceği en uygun yer Moda Okulunun yan tarafından olurdu. Diğer yandan Sanat Akademisi olarak isimlendirilen yerin de “Müzik ve Dans Okulu” olması Kent Ekonomisi için önemli bir hamle olabileceğini düşünüyoruz. Sanat Akademisinin çamlık alanında bulunan atölyelerin ise mini stüdyolara dönüştürülerek radyo yayıncılığı üzerine ya da günlük, aylık amatör müzik gruplarına kiralanarak kamu hizmetinde işletilmeleri daha doğru olacaktır. Bildiğim kadarıyla kentimizde profesyonele yakın kayıt yapılabilecek, günlük kiralanabilecek stüdyolarımız bulunmamaktadır. Bu alanda ki açık, bahsettiğim şekilde kapatılabilir düşüncesindeyim. Atölyeler fikrine geri dönersek eğer cam, ahşap, seramik, heykel gibi güzel sanatlar üzerine düşünülmüş tüm fikirleri Gençlik Parkında toplayarak ve parkın kafeteryası olarak ihaleye verildiği binanın olduğu yerde “SANAT EVİ” hazırlanarak kent ekonomisi başlığı altında anlattığımız piyasa ekonomisine önemli katkılar sağlayabiliriz. SANAT EVİ kentimizin şenlik, festival ya da sanat günlerini organize edebileceğimiz bir kurum olarak hazırlanması teknik açıdan en uygun olanıdır. Gençlik Parkının Halk Eğitim Merkezinin yanında olması sebebiyle bu alanda hazırlanacak Atölyelerin aktif kullanımı için Lezzet Akademisinde olduğu gibi Halk Eğitim Merkeziyle ortak hareket edilerek faaliyete geçirilmesi ile zanaatkârın emeğinin özel bir amaca yöneltilmesi yararımıza olacaktır. Lüleburgaz’a özel eğlence-kültür-sanat alanlarını kapsayan büyük ve etkili organizasyonların yokluğu kent ekonomisi açısından hissedilmektedir. Yani belirli bir grubun göbekten belediyeye bağlı olduğu eğlence anlayışının haricinde tüm Lüleburgaz halkına yönelik Kent Ekonomisinin gelişimiyle ilgili etkili organizasyonlardan bahsediyoruz. Bu organizasyonlar sayesinde her yıl “ziyaretçi hedefi” konularak kentimizi “destinasyon merkezi” olarak hazırlanması önemlidir.
Sanat Evi Fikri akademik bir anlayışı barındırmamaktadır. Eğitimsel bir çalışmayı özetlemez, fakat sanata ilgili duyan ve sanat içerisinde ki farkı çalışma disiplinlerini bir araya toplayarak farklı bakış açılarını oluşturarak sosyal etkileşim ile yeni ve özgün fikirlerin desteklenmesi amacıyla hazırlanmalıdır. Bu etkileşimle ortaya çıkacak tüm fikirlerin bir amaca hizmet edebilmesi içinde kent içi organizasyonların ana misyonu; kendimizi eğlendirmekten öte Kent Ekonomisine ivme kazandırabilecek bir şekilde olmalıdır. Komşu il ve ilçelerden kasabalardan köylerden hatta diğer ülkelerden ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlayabileceğimiz kent kurgusunu tasarlarken diğer yandan kurgu içerisinde ki organizasyonları yürütebilecek kabiliyete sahip kurumları oluşturabilmekte önemlidir. Doğru bir yönetişim sistemiyle belirli bir grup siyasinin şov anlayışının ötesine geçerek diğer kent sakinlerini de oyunun içerisine katrak kültürel anlamda seviye kazanabiliriz. Aksi takdirde seçilmişlerin eğlencelerine ortak olarak sevgi yumağı olmaya devam ederiz.
NOT: Ekibimize yeni Katılan Diyetisyen: İlke Doğan kardeşimiz mesleki yazıları ile aramızda olacak. Kendisine Di.yorum ekibi olarak hoş geldin diyor,başarılar diliyoruz.
Özgür Terzioğlu
Diğer ÖZGÜR TERZİOĞLU Yazıları |
|