Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 04 Şubat 2022, Cuma 09:13:25 tarihinde eklendi. 1386 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR (3- BÖLÜM) - Eyyüp Sabri Erdem

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR (3- BÖLÜM)

 

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR (3- BÖLÜM)

Geçen haftaki yazımıza devam ediyoruz

19- Verdiği Sözü Tutmamak:

"Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir."

(İsra suresi -34)

Genelde insan için  iki çeşit söz vardır:

1-Allah’a kulluk yapma ve emir ve yasaklarını yerine getirme hususunda.

2-İnsanlarla olan toplumsal ilişkilerimizde.

İnsan olarak hem Allah’a karşı kulluk görevimizi yerine getirmeli, hem de insanlara verdiğimiz sözlerde durmalıyız.

20- Yalan Yere Yemin Etmek:

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de "Birbirinizi aldatmak için yemin etmeyin. ... " (Nahl suresi 94)diye buyurmaktadır.

Mü’min kesinlikle yalan söylememeli ve doğru sözlü olmalıdır. Ancak doğru olarak söylenen söz yeminle teyit edilebilir. Bir insan hem yalan söyler, hem de yalanını yeminle desteklerse, art arda iki günah işlemiş olur

21- Su-i Zan’da Bulunmak(Kötü düşünmek):

Alemlerin Rabbi olan Allah"Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. …" (Hucurat suresi -12) buyurmuştur.”Zan” kelime manası olarak “tahmin üzere konuşmaktır”.Tahminlerimizin bir kısmı doğru çıkma ihtimali olsa bile bir kısmı da yanlış çıkabilir. Töhmet altında bırakma ve suçlama kabilinden olan hususlarda tahmin üzere konuşmamalıyız.

22- Başkasına Ait Sırları Araştırmak:

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de

"… Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. " (Hucurat suresi -12)buyurarak;

Birbirimizin özel ve mahrem hallerini, kusurlarını araştırmamız yasaklamıştır. Tecessüs etmek bir bakıma casusluk yapmaktır ve yasaklanmış,haram edilmiştir.

23- Müsrif(Savurgan)Olmak:

"Saçıp savuranlar, şüphesiz şeytanlarla kardeş olmuş olurlar; şeytan ise Rabbine karşı pek nankördür." (İsra sûresi -27)

Saçıp savurmak, sahip olunan nimetleri hayır yolda değil, meşru anlamda ihtiyaç duyulmayan hususlarda harcamaktır. Savurganlık şeytanın takdir ettiği bir durum olduğundan bunu yapanlar şeytana yaklaşmış ve aralarında günah kardeşliği olmuştur.

24- Gıybet Yapmak(Arkadan Konuşmak);

"… Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir." (Hucurat sûresi-12)

Birisi hakkında, bulunmadığı bir yerde, hoşuna gitmeyecek şeyleri anlatmaya gıybet(dedikodu)denir. Hz. Muhammed (Aleyhisselam)gıybet ile iftira arasındaki farkı şöyle açıklamıştır: “Söylediğiniz onda varsa gıybet etmiş olursunuz, yoksa yaptığınız iftira olur.” (Müslim, Birr-70)

Allah, gıybet yapmayı ölü kardeşinin etini yemeye benzetmiştir ve yapılan işin ne kadar çirkin olduğunu ve ondan sakınmak gerektiğini veciz bir şekilde anlatmıştır.

25- Ölçü ve Tartıda Hile Yapmak:

"Ölçtüğünüzde ölçmeyi tam yapın, doğru terazi ile tartın. Bu daha hayırlı, sonuç bakımından daha güzeldir." (İsra suresi 35)

Ölçü ve tartı doğru ve hilesiz yapılmalı, tartı aracı da sağlam ve hilesiz olmalıdır. Böyle davranmak hem dünya hem de ahiret hayatı için daha güzeldir. Aksine davranışlar, yasaktır ve haramdır.

“Eksik ölçüp noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun! Onlar insanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam. Onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise eksik ölçer ve tartarlar. Onlar düşünmezler mi ki, tekrar diriltilecekler!” (Mutaffifin sûresi 1-4)

Eksik ölçüp noksan tartanlar, şiddetle kınanmaktadır. Hesap gününde böyle davrananlar gerekli cezayı göreceklerdir.

26- Birbirlerinin Mallarını Haksız Yollarla Yemek:

"Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hali müstesna, mallarınızı, bâtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin. … " (Nisa sûresi 29)

Batıl yollardan maksat, hırsızlık yapmak, hıyanet etmek,gasp yapmak, faiz almak ve vermek,kumar ve benzeri Allahın yasakladığı müsaade etmediği yollardır.

27- Harama Bakmak:     

"Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır." (Nur sûresi 30)

"Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. …" (Nisa sûresi 31)

Bu iki ayetten şunları anlamış olmalıyız:

Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar, gözlerini mutlak surette haramdan sakınmalı ,ırzlarını ve namuslarını korumalıdır,bunları yapmak kendilerini hayasızlık ve  ahlaksızlıktan muhafaza eder.

28- Allah’ın Rahmetinden Ümit Kesmek:

“Ey oğullarım! Gidin Yûsuf’u ve kardeşini araştırın. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez.” (Yusuf sûresi 87)

Mü’min olan kişi Alemlerin Rabbi olan Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez.

Çünkü Allah, Rahman ve Rahimdir. Hiçbir şart altında Allah’ın rahmetinden ümit kesilmemelidir.

29- Allah’ın Azabından Emin Olmak:

"Allah'ın azabından emin mi oldular? Fakat ziyana uğrayan topluluktan başkası, Allah'ın (böyle) mühlet vermesinden emin olamaz." (Araf sûresi 99)

Kafir, Allah’ın azabına uğramayacağına inanır bu, çok kötü bir anlayıştır. Mü’min daima korku ile ümit arasında bulunmalıdır.

30- Farz İbadetleri Yapmamak:

"Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki, böylece korunmuş (Allah'ın azabından kendinizi kurtarmış) olursunuz." (Bakara sûresi 21)

Allah’a ibadet ederek, onun emir ve yasaklarına uyarak, onu anarak ve ona şükrederek kulluk etmeliyiz.

"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." (Zariyat sûresi 56)

Yaratılış gayemiz, ve dünya hayatımız Alemlerin Rabbi olan Allah’a kulluk içindir.Allah’ın emrettiği ibadetleri yapmayıp nefislerine uyanlar, ahiret gününde Allah tarafından ceza göreceklerdir.

Namaz, oruç, hac ve zekât gibi farz görevleri yerine getirmemek büyük günahlardandır. Mü’minlerden beklenen ve kul olmanın icabı Allah’ın emirlerini yerine getirmek, yasaklarından ise kaçınmaktır.

Selam ve Dua İle

Eyyup Sabri Erdem

Ensar Vakfı Lüleburgaz Şube Başkanı

Yazdır Paylaş
Diğer Eyyüp Sabri Erdem Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek